Waarom CD&V een sterke vrouw verving door een man, hoe je zes jaar langer leeft, en waarom ons kijkgedrag razendsnel verandert
Gelijkheid nog veraf bij lijsttrekkers: aantal vrouwelijke lijsttrekkers stijgt licht, enkele partijen komen niet eens aan derde en CD&V is enige partij die achteruitgaat. Foto: rr
Het contrast wordt schrijnend. Hoe serener de jonge klimaatmarsers door de straten trekken, hoe verkrampter en chaotischer de georganiseerde politiek reageert. Met tranen van vernedering en schaamte. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Het verhaal dat CD&V spon rond de emotioneel aangeslagen en daarom fouten makende Joke Schauvliege komt als een boemerang terug. Hadden ze nu eens een geharde politica die in tien jaar tijd geen krimp gaf onder soms virulente aanvallen. En nu pitchen ze haar als een fragiele vrouw. Feit is dat ze door een man wordt opgevolgd. Wetstraatredactrice Marjan Justaert schrijft een Vlam!.

2.

Het traject naar de dood kun je omleiden en uitstellen. Een grootschalige Nederlandse studie volgt al dertig jaar 9.000 Rotterdammers. Ze begon in 1989, de eerste deelnemers waren 53 of ouder. Pech, geluk, en genetische aanleg speelt. Maar wie slank blijft, niet rookt en zijn bloeddruk onder controle houdt, leeft veel langer gezond.

3.

Ook voor andere kwesties is het leerrijk om bij de buren te kijken. Hoe zij het klimaat aanpakken, bijvoorbeeld. In Nederland hebben ze wel ambitieuze klimaatplannen. Opgesteld door ‘klimaattafels’ waar veel volk aan aanschoof. Maar de verkiezingen komen eraan. Plotseling krijgt de regering Belgische allures.

4.

Weinig kans dat de inbrekers van de bank aan de Belgiëlei in Antwerpen de inspiratie zullen leveren voor een heroïsche film. Of de perfecte misdaad echt perfect is, hangt af van de losse eindjes die achterblijven.

5.

Bij de verovering van Amerika lieten zoveel miljoenen inwoners het leven dat grote stukken cultuurgrond weer verwilderden. Dat had aanzienlijke impact op het klimaat. Het levert geen bruikbare tip op voor de huidige klimaatdiscussie, maar wel een verbijsterend historisch inzicht.

6.

Minder dan de helft van de Vlamingen kijkt nog dagelijks live naar televisie. Uitgesteld kijken rukt verder op, en Youtube en streamingdiensten als Netflix. Niet eerder verschoof ons kijkgedrag zo snel. Dominique Deckmyn analyseert.

7.

De Brexit-impasse zet de zenuwen in de Britse politiek op scherp. En dus komt de Tweede Wereldoorlog er weer aan te pas. Het waren de Britten die half Europa hielpen te bevrijden, jammeren de Brexiteers, terwijl het geld voor de wederopbouw helemaal naar Duitsland ging. Leugen of waarheid?

8.

Febelfin, de spreekbuis voor de Belgische banksector, lanceert een nieuw label voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingsproducten. Een niet te onderschatten stap. Maar ligt de grens bij steenkool? Is olie duurzaam? Teerzanden? Schaliegas?

9.

Met Nietzsche kun je nog altijd veel kanten uit: hem links roemen voor het relativerende inzicht dat ieder zijn waarheid heeft, of hem rechts aanroepen voor zijn afkeer van de ‘slavenmoraal’ die zoveel deemoed heeft voor menselijke zwakte. Maar filosofie is vaak ook autobiografie. Dat gaat zeker op bij Nietzsche, schrijft Bas Heijne bij het lezen van een uitstekende nieuwe biografie.

10.

‘Ik kan me van de voorbije halve eeuw geen periode herinneren waarin zoveel maatschappelijke verschuivingen tegelijkertijd plaatsvonden’, schrijft Tom Heremans. Zwarte Piet? Vrouwen nafluiten? Roken terwijl de kinderen naast je spelen? Met een glas op achter het stuur? De auto naar de bakker?