Brussels Airlines schrapt woensdag door de nationale staking al zijn vluchten. 16.000 passagiers zien daardoor hun vlucht geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij Tui Fly verhuist alle geplande vluchten op Belgische luchthavens naar de buurlanden.

Door de nationale staking zal woensdag 13 februari geen enkel toestel van Brussels Airlines landen of opstijgen vanop de luchthaven in Zaventem. Alle 222 geplande vluchten worden geschrapt.

'Op basis van momenteel beschikbare informatie over de vermoedelijke omvang van de nationale staking op 13 februari, gaat Brussels Airlines ervan uit dat de operaties van op Brussels Airport ernstig getroffen zullen zijn door de industriële acties van verschillende stakeholders', luidt het in een persbericht. 'Daarom wordt het volledige programma van 13 februari, met 222 vluchten, geannuleerd.'

De getroffen reizigers kunnen hun vlucht herboeken ofwel hun geld terugvragen. Meer informatie vindt u op de website van Brussels Airlines.

Luchtvaartmaatschappij Tui Fly gaat die dag alle geplande vluchten vanuit of naar Belgische luchthavens afleiden naar luchthavens in de buurlanden. Concreet gaat het om de luchthavens van Lille, Orly, Maastricht, Eindhoven of Amsterdam.

Volgens Tui worden de reizigers volgende woensdag met bussen naar de alternatieve luchthavens gebracht. Ook in de omgekeerde richting, voor wie op een alternatieve luchthaven landt op 13 februari, is er busvervoer geregeld.

Volgens touroperator Tui en de luchtvaartmaatschappij Tui Fly worden op die manier annulaties vermeden. Alle betrokken reizigers worden op de hoogte gebracht van hun gewijzigde vliegschema.

Op Zaventem zal er woensdag geen bagageafhandeling zijn bij Swissport en Aviapartner, kondigde de socialistische vakbond aan.

Minimumdienstverlening

De staking van 13 februari zal dus zeker gevoeld worden. Ook bij De Lijn en de NMBS wordt hinder verwacht. De spoorwegen organiseren een minimumdienstverlening. Bij de VRT is een stakingsaanzegging ingediend, net als bij de lokale en federale politie en de Antwerpse haven bijvoorbeeld.

De staking is een gevolg van het afgesprongen loonoverleg tussen werknemers en werkgevers. De drie grote vakbonden vragen een substantiële loonsverhoging (meer dan 0,87 procent bovenop de indexaanpassingen), een gezond evenwicht tussen werk en privé en een fatsoenlijke eindeloopbaanregeling voor alle werknemers.