Derde verdachte bankkraak Antwerpen aangehouden door onderzoeksrechter
Foto: maarten de bouw
De derde verdachte die opgepakt werd in het kader van de bankkraak bij BNP Paribas Fortis in Antwerpen, Kachaber M., is vrijdag door de onderzoeksrechter aangehouden. Het gaat om een 45-jarige Georgiër. Eerder werden al twee mannen van Georgische origine aangehouden. Wel besloot de raadkamer vrijdagochtend om de eerste verdachte, een 27-jarige, vrij te laten. Een beslissing waartegen het parket dan weer in beroep ging.

De raadkamer zal zich volgende week over het dossier tegen de derde verdachte buigen en beslissen of hij in de cel moet blijven. Ook de tweede verdachte, de 28-jarige Giorgi K., moet nog voor de raadkamer verschijnen.

Vrijdagochtend besliste die raadkamer al wel om de eerste verdachte Koba M., de zoon van Kachaber M., vrij te laten. Volgens zijn advocaat zouden er onvoldoende aanwijzingen van schuld zijn. Het parket stak wel voorlopig een stokje voor de vrijlating door in beroep te gaan. Doordat het parket beroep aantekent tegen de vrijlating, moet de 27-jarige verdachte nog minstens veertien dagen in de cel blijven, tot de kamer van inbeschuldigingstelling de zaak behandelt.

Koba M. werd maandag aangehouden in de zaak rond de kluizenkraak. Toen vielen de speurders binnen in zijn appartement in de Anselmostraat, in het centrum van Antwerpen. 

'Rechten geschonden'

'De rechten van de verdediging zijn geschonden, omdat het proces gevoerd wordt in de media', zei advocaat Sahil Malik na de beslissing zijn client Koba M. vrij te laten. 'De raadkamer heeft ook gestipuleerd dat er geen ernstige aanwijzingen van schuld zijn die een verdere aanhouding verantwoorden.' Maar het parket ziet dat dus anders, en tekende beroep aan.

Koba M. zou de slijpschijf ge­leverd hebben waarmee een nog onbekend duo een tunnel groef van een appartement in de Ner­viërsstraat naar de bank. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in