Nederland en Rusland gaan praten over aansprakelijkheid voor neerhalen MH17
Het wrak van de neergehaalde MH17 Foto: AFP

Nederland en Australië gaan in gesprek met Rusland over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bevestigd.

Diplomaten, ambtenaren en juristen van de drie landen komen binnenkort bij elkaar, meldt de Nederlandse commerciële zender RTL Nieuws. Het tijdstip en de locatie van de gesprekken worden niet bekendgemaakt.

‘We zijn via diplomatieke kanalen in contact met Rusland over staatsaansprakelijkheid. We hebben er toenemend vertrouwen in dat we binnenkort met de Russen om tafel gaan’, aldus het ministerie, dat ook niets zei over tijdstip en locatie.

In mei vorig jaar hebben Nederland en Australië officieel Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. De twee westerse landen nodigden Rusland uit om te praten over de aansprakelijkheid en zodoende tot een oplossing te komen.

Buk-raket

Aanvankelijk liep Moskou daar niet warm voor. Maar in oktober liet Rusland weten bereid te zijn tot een gesprek, mits men ook zou kijken naar de rol van Oekraïne, aldus RTL Nieuws.

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde met een Buk-raket. De lanceerinstallatie was afkomstig van een Russische basis bij Koersk, heeft juridisch onderzoek uitgewezen. Alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders en 38 Australiërs, kwamen om het leven. Ook vier Belgen overleefden de aanval niet.