Nieuwe gevaarlijke drug in omloop? Nieuw netwerk moet sneller waarschuwen
Foto: BELGAIMAGE

De plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een CD&V-wetsvoorstel dat voorziet in de oprichting van een drugsincidentennetwerk. Dat moet burgers en instanties sneller waarschuwen over gevaarlijke drugs die in omloop zijn. Het voorstel kreeg geen tegenstemmen. Er waren onthoudingen van PS, PVDA, DéFI, Vlaams Belang en Vuye & Wouters.

Nieuwe psychoactieve stoffen, zoals ketamine, GHB, 4-FA en 2-CB, bereiken sinds enkele jaren Europa en maken er almaar meer dodelijke slachtoffers, ook in België. Nieuwe psychoactieve drugs of designerdrugs zijn varianten op ‘klassieke’ drugs. Ze beogen hetzelfde effect, maar zijn gevaarlijker omdat de dosering vaak wijzigt. ‘Dit kan levensbedreigend zijn doordat de toxische drempel vaak wijzigt of niet bekend is’, waarschuwt initiatiefneemster Els Van Hoof.

Vandaag kent ons land al een Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD), dat alle informatie over drugs en druggebruik in België verzamelt. Maar volgens Kamerlid Van Hoof gaat veel tijd en informatie verloren omdat veel data het BEWSD te laat of niet bereikt.

Door het aangenomen wetsvoorstel zal het bestaande BEWSD omgevormd worden tot een drugsincidentennetwerk. Dat verzamelt informatie, richt peilstations (spoeddiensten en EHBO-posten) op en zorgt voor een vlotter transport van stalen van drugs naar hulpverleners. ‘Op die manier verhoogt de deskundigheid van hulpverleners en preventiewerkers op het terrein. Men zal ook sneller kunnen schakelen wanneer een nieuwe drug zijn intrede doet’, aldus Van Hoof.