Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en vertegenwoordigers van de MIVB, Brussel Mobiliteit en parking.brussels hebben donderdag samen het vernieuwde premetrostation Beurs-Grote Markt ingehuldigd.

Het station is omgevormd tot een ruime, moderne ondergrondse straat met veel plaats voor kunst en fietsen. In het vernieuwde station werd de nadruk gelegd op ruimte, licht, veiligheid en toegankelijkheid, met nadrukkelijke aandacht voor de fietsers en de mensen met beperkte mobiliteit. Bovenop de zes bestaande toegangen kwamen er twee grote hoofdingangen en een extra grote lift die tot op de perrons gaat.

Er zijn ook openbare toiletten en liefst 79 camera’s voor de veiligheid, samen met heldere led-verlichting.

‘Er is veel licht en kleur en het is erg veilig. Om de netheid te verzekeren, zullen we bijna continu een poetsploeg inzetten’, vertelt minister Smet. De ondergrondse doorsteek bezit heel wat nieuwigheden die het voor de toeristen, de Brusselaars en vooral de fietsers een aangename plek moeten maken waar ze het hart van de stad binnenkomen.

Grote fietsenstalling

‘We hebben een grote fietsenstalling voor meer dan 800 fietsen en er is ook een bakfietsenstalling. Er is verder een fietsherstellingspunt en we hebben de eerste bike wash van Brussel om je fiets te wassen. Het is een ontmoetingspunt geworden, een ondergrondse doorsteek met een warm gevoel’, zegt minister Smet.

Van al die fietsplaatsen zijn er 194 met vrije toegang en 610 beveiligd. Een abonnement voor een beveiligde fietsparkeerplaats kost 30 euro. De opening van de beveiligde fietsenparking is wel pas voorzien voor begin maart.

Om echt voor de verbinding met de stad te zorgen en meer te bieden dan enkel een metrostation werd 500 vierkante meter vrijgehouden voor de gloednieuwe tentoonstellingsruimte Qartier. Die culturele vitrine wordt tijdens de eerste drie jaar beheerd door cultuurhuis Zinnema uit Anderlecht en biedt een podium aan het Brusselse artistieke aanbod.

Naamswijziging

Een subtiele maar even belangrijke aanpassing is de naam van het premetrostation dat voortaan Beurs-Grote Markt heet. Een toevoeging die de stad nog toegankelijker moet maken voor bezoekers.

‘Het is een wens die ik al lang had en die is nu werkelijkheid geworden. Nu hebben we ook een station dat aan ons Unesco-werelderfgoed gelinkt wordt en dat is enorm belangrijk voor de voeling met de stad’, vindt burgemeester Close.