De Block en Francken twisten over hoge aantal asielaanvragen
Aanschuiven om een asielaanvraag in te dienen (foto genomen in december). Foto: belga

In januari 2019 dienden 2.765 mensen een asielaanvraag in in ons land. Dat is het hoogste aantal asielzoekers sinds drie jaar. Minister De Block en haar voorganger Theo Francken discussiëren over de oorzaak.

In januari 2019 waren er 2.765 aanvragen om internationale bescherming in België, een stijging met 120 procent ten opzichte van december 2018.

De meeste asielzoekers kwamen uit Palestina (15,4 procent), 10,6 procent uit Afghanistan, 8 procent uit Syrië en 7 uit Irak. Daarnaast staan Guinee, Turkije, Somalië, Iran, Burundi en Eritrea in de top 10.

Dat zo veel Palestijnen hier asiel aanvragen is een fenomeen van de jongste maanden. Het noopte N-VA-voorzitter Bart De Wever eind december tot de uitspraak ‘eens je een Palestijn binnen hebt, krijg je hem niet meer buiten’ omdat het inderdaad moeilijk is om afgewezen asielzoekers terug te sturen naar de Gazastrook.

De Wever zei toen: ‘Wat moeten we doen? Naar Hamas bellen om te vragen om ze terug te nemen in de Gazastrook? Neem me niet kwalijk, dit is niet het soort migratie waar we op zitten te wachten. Dit zijn ook geen oorlogsvluchtelingen. Ze gaan door drie à vier veilige landen voor ze in België aankomen. En wij laten die allemaal binnen.’

De Block neemt maatregelen

In de krant Het Laatste Nieuws kondigt Maggie De Block (Open VLD), verantwoordelijk voor Asiel en Migratie, specifiek voor de Palestijnen nieuwe maatregelen aan. ‘In januari werd een eerste specifieke ontradingscampagne gevoerd op Facebook. De advertenties waren gericht op de Palestijnen in de Emiraten en Saudi-Arabië. De resultaten van de campagne waren goed. De advertentie werd meer dan 195.000 keer bekeken door de doelgroep. Nieuwe ontradingscampagnes voor deze specifieke doelgroep worden binnenkort gelanceerd.’

De recente piek in de asielcijfers zijn volgens haar deels het gevolg van het wegwerken van de achterstand van haar voorganger Thep Francken. 'Met de cijfers zit het aantal asielaanvragen terug op het niveau van oktober 2018. De stijging die onder mijn voorganger was ingezet, zet zich dus door', zegt Maggie De Block.

Volgens de minister zijn er voor de stijging een aantal duidelijke verklaringen. 'Zo had DVZ in januari nog te kampen met de achterstand die veroorzaakt was door de illegale quota die pas in december werden stopgezet. Door de kerstvakantie, en dus de sluiting van de asielloketten, had men in januari te kampen met de gevolgen van die vertraagde instroom van december. Daarnaast is er sprake van een extra instroom van Palestijnen, die grootste groep vormen', licht De Block toe. 

 'Ik heb ook een actieplan klaar om de verhoogde instroom, die begonnen is in de zomer van vorig jaar, snel aan te pakken. Dat plan ligt momenteel ter bespreking in de regering', zegt De Block. 'In het actieplan ligt de klemtoon ook op extra maatregelen voor een snellere behandeling van de aanvragen. Dit stelt ons in staat om de afgewezen asielzoekers sneller te kunnen uitwijzen.'

Francken is het niet eens

De Blocks voorganger Theo Francken (N-VA) heeft een heel andere analyse van de sterke stijging van de asielcijfers in januari. 'Asielaanvragen: +125% in januari. De regering in lopende zaken moet ingrijpen met ontradingscampagnes en een harde aanpak van smokkelnetwerken uit de Gaza. Ook het quota-arrest moet juridisch onderzocht worden', stelt hij op Twitter.

Francken erkent op HLN.be dat de cijfers in oktober, toen hij nog bevoegd staatssecretaris was, hoog waren, maar zegt dat hij net daarom quota had ingesteld. 'Maar mevrouw De Block laat iedereen binnen. Als dit zo doorgaat, gaat ze tientallen miljoenen euro's extra moeten vragen. De begroting zal ontsporen', voorspelt hij.

Cijfers vergelijken

Nog even d ecijfers op een rijtje. In december vorig jaar vroegen er maar 1.253 mensen asiel aan, het laagste aantal in heel lange tijd. De cijfers stijgen nu dus opnieuw fors, en bereikten in januari het hoogste aantal sinds januari 2016, het einde van de asielcrisis van 2015.

Ter vergelijking. In november vorig jaar waren er 1.942 aanvragen. In oktober 2.750 aanvragen. Ook in augustus en september vroegen meer dan tweeduizend mensen asiel aan in ons land.

Wanneer we januari met januari vergelijken zitten we dit jaar aan 2.765 aanvragen en vorig jaar aan 1.893.