Brussels Airlines schrapt meer dan twee derde van vluchten op nationale stakingsdag
Foto: EPA

Op de nationale stakingsdag van 13 februari schrapt Brussels Airlines 150 vluchten of 68 procent van zijn vluchten. Voor 11.288 passagiers moet een oplossing worden gezocht.

De luchtvaartmaatschappij had vorige week al 28 van de in totaal 222 geplande vluchten geannuleerd en de betrokken passagiers herboekt.

Maar met de informatie die vandaag beschikbaar is over de vermoedelijke omvang van de nationale staking, heeft Brussels Airlines het aanbod nog meer ingekrompen en 122 extra vluchten geannuleerd. 

Brussels Airport raadt passagiers die een vlucht hebben geboekt op woensdag 13 februari aan om die te verplaatsen naar een andere dag. Aan wie zijn vlucht niet kan of wil omboeken, adviseert Brussels Airport enkel met handbagage te reizen.

Ongemak

In totaal annuleert Brussels Airlines 68 procent van haar oorspronkelijk geplande vluchten die dag. Dat heeft volgens de luchtvaartmaatschappij een impact op 11.288 passagiers.

De maatschappij communiceert dit naar eigen zeggen nu al om klanten de mogelijkheid te geven hun reisplannen op voorhand aan te passen. ‘We willen het ongemak voor de reizigers dat door de nationale staking veroorzaakt wordt, zo veel mogelijk beperken’, klinkt het.

De maatschappij biedt alle betrokken reizigers op voorhand een alternatieve reisoplossing aan. Passagiers met een geannuleerde vlucht die niet meer willen reizen, kunnen een volledige terugbetaling van hun ticket aanvragen.

Een lijst van alle geannuleerde vluchten is beschikbaar op de site van Brussels Airlines.

TuiFly

Bij luchtvaartmaatschappij TUI fly zijn woensdag 36 vluchten van en naar België gepland. De maatschappij bekijkt momenteel de opties voor die vluchten, zoals uitwijken naar buitenlandse luchthavens, zegt TUI-woordvoerster Sarah Saucin.
'Er is nog geen beslissing genomen', zegt Saucin.

De woordvoerster wijst er wel op dat TUI fly niet de gewoonte heeft om vluchten te schrappen. Er wordt eerder gekeken naar andere mogelijkheden, zoals uitwijken naar omliggende luchthavens.

Minimumdienstverlening

De staking van 13 februari zal dus zeker gevoeld worden. Ook bij De Lijn en de NMBS wordt hinder verwacht. De spoorwegen organiseren een minimumdienstverlening. Bij de VRT is een stakingsaanzegging ingediend, net als bij de lokale en federale politie en de Antwerpse haven bijvoorbeeld.

De staking is een gevolg van het afgesprongen loonoverleg tussen werknemers en werkgevers. De drie grote vakbonden vragen een substantiële loonsverhoging (meer dan 0,87 procent bovenop de indexaanpassingen), een gezond evenwicht tussen werk en privé en een fatsoenlijke eindeloopbaanregeling voor alle werknemers.