FGTB en Total ruziën over stakerspost
De Waalse FGTB legt woensdag de Total-fabriek in Feluy plat. Foto: Kristof Vadino

De socialistische vakbond beschuldigt er de directie van Total van om de geplande staking, volgende woensdag, in de fabriek van Feluy te saboteren. Volgens Total negeren de stakers de veiligheidseisen van de fabriek.

De vakbonden bij Total Petrochemicals, in het Henegouwse Feluy, doen volgende week woensdag, 13 februari, mee aan de nationale staking voor hogere loonsverhogingen. Maar volgens de Waalse socialistische vakbond FGTB wil de directie van Total de staking tegenwerken door premies van 1.500 tot 1.800 euro te beloven aan werknemers die een dubbele shift willen draaien.

De lokale afdeling van de FGTB is niet te spreken over het initiatief van het bedrijf. Niet alleen wordt zo het stakingsrecht uitgehold, maar respecteert Total bovendien de regels over de arbeidstijd niet, luidt het.

Bij Total klinkt een ander geluid. Volgens directeur Jean-Luc Layon is het niet de bedoeling om werkwilligen te lokken, maar zijn de premies bedoeld voor de productieploeg die al voor het begin van de staking, woensdagmorgen, in de fabriek aanwezig is en door de aanwezigheid van stakersposten aan de fabriekspoort het bedrijf niet kan verlaten - en noodgedwongen een dubbele shift moet draaien. Total heeft het over een compensatiepremie.

Minimale veiligheid

‘Normaal wordt er bij stakingsacties een protocol afgelosten met de vakbonden om een beperkte ploeg toe te laten die nodig is voor de veiligheidsvoorschriften na te leven’, legt Layon uit aan De Standaard. ‘De petrochemische afdeling van Total in Feluy is een Seveso-bedrijf en moet strikte veiligheidsregels volgen. Tot nog toe hebben we hierover altijd afspraken kunnen maken met de vakbonden, maar helaas is er dit keer geen akkoord met de FGTB. Wel met de christelijke CSC.’

Nieuw overleg

Vanmiddag volgt nieuw overleg tussen directie en bonden. Als er toch een akkoord komt over de vrije toegang voor een beperkte veiligheidsploeg zijn er volgens Total ‘geen speciale compensatiepremies nodig’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig