Tesla verdeelt nieuw model vanuit Zeebrugge
Foto: REUTERS

Autoproducent Tesla kiest voor de haven van Zeebrugge voor het binnenloodsen van de Tesla Model 3 in Europa. De wagens worden van daaruit doorgestuurd naar de klanten, bevestigt topman Elon Musk. Dat zou meer dan honderd jobs opleveren.

Er waren al enkele weken geruchten dat het schip Glovis Captain met enkele duizenden exemplaren van de Tesla Model 3 vanuit San Francisco onderweg was naar Europa.

Musk heeft dat vannacht bevestigd in een antwoord op de tweet van een Nederlands klant. Die klaagde dat hij nog steeds aan het wachten is op de levering van zijn wagen. Waarop de topman zich excuseerde voor het feit dat er bij de eerste levering in Zeebrugge ‘onverwachte moeilijkheden’ waren. Hij gaf geen details over de aard van de problemen.

Volgens regionale zender Focus-WTV zouden er wekelijks 3.000 Tesla’s geleverd worden bij International Car Operators (ICO). De wagens worden op de terreinen van het bedrijf nog een laatste keer gecontroleerd. Die tussenstap zou 100 nieuwe jobs opleveren, zo klinkt het. Voor Tesla gaat het om een investering van 2,5 miljoen euro.

Het was de bedoeling dat Musk zelf aanwezig zou zijn bij de levering. Maar in laatste instantie werd dat plan nog gewijzigd.

'Extra jobs'

Minister van Financiën en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageert tevreden op het nieuws dat Tesla kiest voor Zeebrugge als Europese invoerhub. "De keuze van Tesla voor de haven van Zeebrugge is bijzonder goed nieuws. Elektrische wagens zijn niet enkel een wissel op de toekomst en goed voor het klimaat. Voor Zeebrugge betekent dit ook een groei van de havenactiviteiten, nieuwe investeringen en extra jobs.

De beslissing van Tesla toont ook aan dat België een aantrekkelijke en competitieve investeringslocatie is met heel wat troeven. Onze douanemensen staan klaar om als dienstverlener alles mee in goede banen te leiden."