Drie doden na instorten Turks appartementsgebouw
Foto: AFP

In Istanbul zijn woensdag bij de instorting van een acht verdiepingen tellend appartementsgebouw minstens drie mensen omgekomen. De reddingswerken verlopen moeizaam, mogelijk zijn nog niet alle slachtoffers geborgen.

Dat hebben de plaatselijke autoriteiten donderdagochtend bekendgemaakt. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag moesten de reddingswerken drie keer stopgezet worden omdat naburige appartementsgebouwen het gevaar liepen om ook in te storten. Zeven gebouwen werden daarop ontruimd.

Reddingswerkers hebben ondertussen al twaalf mensen van onder het puin gehaald. Ze zijn gewond naar een ziekenhuis overgebracht, zei gouverneur Ali Yerlikaya van Istanbul, aangehaald door het staatspersbureau Anadolu. Onder hen is ook een 9-jarige jongen. Een van de overlevenden is nog in kritieke toestand.

Volgens Yerlikaya hebben de reddingswerkers in de nacht van woensdag op donderdag nog een klein meisje ontdekt onder het puin. Het kind is bij bewustzijn en de hulpverleners konden met haar spreken.

De gouverneur verklaarde nog dat in het woonblok 43 bewoners waren geregistreerd. Hoeveel er op het ogenblik van de instorting thuis waren, is nog niet duidelijk. Volgens een bron aan Anadolu waren tussen de 27 en 30 mensen aanwezig.

Televisiebeelden tonen hoe tientallen hulpverleners over grote brokstukken klauterden. Het gebouw in het stadsdeel Kartal aan de Aziatische kant van de Turkse grootstad was woensdag in de namiddag door een nog niet achterhaalde oorzaak plotseling ingestort.