Voor de vijfde donderdag op rij wordt er opnieuw gespijbeld voor het klimaat. Waar de voorbije weken Brussel centraal stond in de betogingen, ligt het zwaartepunt ditmaal in Leuven. Daar worden 10.000 mensen verwacht. Maar ook in andere Belgische steden staan klimaatmarsen op de agenda.

De eerste protestmars van de dag begon al om 9.00 uur in Antwerpen. Daar kwamen naar schatting zo'n 600 mensen bijeen op het Operaplein. De oproep om instrumenten mee te nemen werd niet massaal gevolgd, maar de bordjes met creatieve slogans zijn er zoals steeds wel bij. 

Leuven

Anuna De Wever en Kyra Gantois, de boegbeelden van de klimaatspijbelaars trekken naar Leuven, waar de politie zowat 10.000 mensen verwacht. De betoging start rond de middag op het Ladeuzeplein. Het Leuvense stadsbestuur schaart zich achter de actie. 

Maar ook in Brussel worden opnieuw klimaatbetogers verwacht. Zij trekken net als de voorbije vier edities van het Noord- naar het Zuidstation.

Voorts zou er ook in Kortrijk en Hasselt voor het klimaat worden gespijbeld. En in Wallonië zijn er acties gepland in onder meer Luik, Bergen en Aarlen.

Nederland

Ook bij onze noorderburen trekken scholieren de straat op. In Den Haag worden enkele duizenden jongeren verwacht voor de eerste grote mars van klimaatspijbelaars. In een open brief in de Nederlandse krant Trouw hebben 350 Nederlandse wetenschappers hun steun betuigd.