Parket wil uitzending ‘Cold Case’ verhinderen, VTM snapt het niet
Foto: Cold Case

Het Antwerps parket wil met een gerechtelijke procedure de uitzending van het programma ‘Cold Case’ beletten. VTM betreurt de houding van het parket.

Met de indiening van een eenzijdig verzoekschrift bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel hoopt het Antwerps parket dat het VTM-programma ‘Cold Case’ de antenne niet haalt. De voorzitter van de rechtbank zal morgenvoormiddag alle partijen horen in een procedure in kort geding.

De uitzending van een programma verhinderen is niet min. Het parket zegt dat het zich ‘genoodzaakt voelt om alle wettelijke middelen aan te wenden om de continuïteit van het strafonderzoek te verzekeren’. ‘Dat dossier is een lopend gerechtelijk onderzoek, waarbij op dit moment verschillende onderzoeksdaden lopen en verschillende onderzoekspistes bewandeld worden.’

Strand van Sint-Anneke

De uitzending van 'Cold Case' gaat om de moord op Sally Van Hecke. Twee spelende kinderen vonden op 10 augustus 1996 haar lichaam aan het Antwerpse strand van Sint-Anneke. De twintigjarige Van Hecke, moeder van een 3-jarig dochtertje, was met bruut geweld om het leven gebracht. De jonge vrouw was verslaafd aan heroïne en tippelde om die verslaving te betalen. Jarenlang onderzoek leverde geen dader op.

VTM brengt na eigen speurwerk van journalist Kurt Wertelaers een nieuwe piste naar boven. De eerste details lijken volgens VTM te wijzen naar de 70-jarige Claudy P., een man uit het Waasland die in 2011 nog tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor de moord op twee andere vrouwen.

Ook het parket is echter bezig met onderzoeksdaden te stellen en onderzoekt nieuwe pistes. In 2017 werd het moordonderzoek heropend, omwille van het speurwerk van Wertelaers.

Reactie VTM

VTM betreurt de dagvaarding  ten zeerste. 'De programmamakers, het Nieuwshuis, meldden ons  dat ze het parket al lange tijd geleden op de hoogte brachten. Meer nog het is dankzij de informatie van de programmamakers dat het parket de 20-jaar oude zaak heeft heropend. Het is wel heel vreemd om nu plots, de avond voor uitzending, gedagvaard te worden.'

VTM staat achter het programma en zal dat ook voor de rechtbank verdedigen. 'We zullen morgen uiteraard ons standpunt verdedigen voor de rechtbank. We vinden het belangrijk dat zulke documentaire programma’s kunnen gemaakt en uitgezonden worden. Net zoals die er bijvoorbeeld over de Bende van Nijvel zijn gemaakt en uitgezonden. Het publiek heeft het recht om die informatie te krijgen.'

Volgens de Vereniging van Jouranlisten (VVJ) is wat het parket doet censuur. 'Het is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur', zegt nationaal secretaris Pol Deltour. 'De vordering gaat uit van justitie zelf en niet van bijvoorbeeld een betrokkene bij de zaak.' Dat het bovendien om een eenzijdig verzoekschrift gaat, vindt hij 'not done'.