De smaak van een appel? Die begint bij de bodem
Foto: Unsplash
Wist je dat je bij elke appel die je eet, onbewust de smaak proeft van de aarde waarop de appel werd geteeld? Voor zowel experts in de wijn- als in de appelteelt vormt de bodem daarom een essentieel onderdeel van het smaakpalet. Waarom de bodem precies zo belangrijk is, bewijzen de appeltelers van Pink Lady ®.

De smaak van de bodem

In het bijzonder bij Pink Lady ® appels speelt de bodem samen met een grote hoeveelheid zonneschijn een essentiële rol in de vorming van de smaak, knapperigheid en sappigheid. De appels rijpen dan ook – net zoals druiven - het best in een specifiek uitgekozen streek in Spanje, Frankrijk en Italië met een geschikte bodemkwaliteit en veel zonneschijn.

Om de typerende smaak van de appel te kunnen garanderen, wordt het minerale evenwicht van de bodem zo goed mogelijk beschermd. Door frequente analyses kan er via sondes een accuraat afgestemde bemesting toegediend worden. Hetzelfde geldt voor het water waarbij de waterdruppelirrigatiesystemen zijn afgestemd op de reële behoeftes. Door de natuurlijke reserves in elke boomgaard te beschermen, wordt er niets verspild en wordt erosie en uitwassing van de grond voorkomen. Alleen op die manier wordt de bodem nooit uitgeput en kan deze in balans blijven – een balans die je zonder het te weten proeft in de appel.

Behoud van de bodem én het landschap

Naast de bodem zijn er nog andere natuurlijke componenten die invloed hebben op de groei Pink Lady® appels. Reden te meer voor de fruittelers om niet alleen de bodem maar ook het omringende landschap in stand te houden. Zo liggen de boomgaarden enkel in traditionele fruitteeltgebieden en worden ze regelmatig onderhouden en opnieuw aangeplant.

Verder kiezen de Pink Lady® fruittelers bewust voor een gestage groei aan een menselijk ritme. Zo wordt het agrarische gebied beschermd. Elke fruitteler van Pink Lady ® is ook contractueel verplicht tot een ecologisch verantwoorde teeltmethode waarbij conventionele werkwijzen met natuurlijke oplossingen afkomstig uit de biologische landbouw verenigd worden.

Zo staan ze onder andere in voor een permanente observatie van de boomgaarden en beschermen ze de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht door grasvelden te behouden, hagen aan te planten en nestkastjes te plaatsen. Tot slot kiezen ze resoluut voor natuurlijke oplossingen om de bomen te beschermen zoals het gebruik van lieveheersbeestjes tegen bladluizen, feromoontechnieken tegen de voortplanting van insecten,… . Alle andere behandelingen worden enkel als laatste redmiddel aangewend.

Door bewust voor een duurzaam beleid te kiezen, krijgt de bodem te allen tijden de juiste zorg én tijd om zijn evenwicht te bewaren zonder uitgeput te raken, waardoor er nog lang heerlijke appels blijven groeien.

De perfecte smaak: een kwestie van tijd

De Pink Lady ® appels kennen eveneens de langste rijpingsperiode van alle soorten, een proces dat onmisbaar is voor zijn unieke smaakontwikkeling. De eerste appels worden met de hand geplukt eind oktober en begin november. De oogst kan tussen de drie en de vijf weken duren: zo krijgen de appels voldoende tijd om te rijpen.

Om het beste plukmoment te kunnen bepalen, worden er monsters genomen in de boomgaard. Vervolgens wordt aan de hand van verschillende criteria nagegaan of de appel al klaar is om geplukt te worden. Het suikergehalte wordt gemeten, de vermindering van het zetmeel – een bepalende factor voor het meten van de smaakontwikkeling – wordt gecontroleerd en de kleur en de stevigheid van de appel worden beoordeeld. Wist je trouwens dat de kleur van de appel het gevolg is van de verschillen in temperatuur overdag en ’s nachts? Als de oogst nadert worden de nachten frisser en de dagen nog net iets zonniger: daardoor wordt de kleur van de appel nog intenser.