Crevits over uitsturen CD&V-leden naar scholen: ‘Propaganda kan niet in onderwijs’
Hilde Crevits. Foto: BELGA

Scholen kunnen perfect politieke debatten organiseren, maar doen dat best op een tegensprekelijke manier. Dat heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement gezegd over een initiatief van haar eigen partij voor klasgesprekken over het klimaatbeleid. Eerder reageerde Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, al op dezelfde manier.

Een brief van CD&V aan de katholieke scholen in Vlaanderen deed afgelopen weekend stof opwaaien Daarin vraagt de partij niet alleen om de kinderen niet meer te laten spijbelen voor het klimaat, maar wordt ook voorgesteld om een lesuur vrij te maken waarin een CD&V-parlementair uitleg geeft over het klimaatbeleid.

Ook in het Vlaams Parlement klonk woensdag kritiek. ‘Dit is een schaamteloze politieke recuperatie van de klimaatmarsen via het onderwijs. Dit is politieke propaganda op de schoolbanken’, vond Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. Hij legde de kwestie voor aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

‘Crevits torpedeert CD&V-initiatief’

Volgens Crevits moeten scholen zich aan bepaalde regels houden. Zo kunnen tegensprekelijke debatten perfect. ‘Maar partijpolitieke propaganda in een school kan niet en kan nooit. Als scholen politieke partijen uitnodigen op school, gebeurt dat best op een tegensprekelijke manier’, aldus Crevits. Volgens Janssens ‘torpedeert’ Crevits daarmee het initiatief van haar eigen partij. ‘Want dat is politieke propaganda van uw partij.’

‘Ik ben niet de initiatiefnemer van die brief’, antwoordde Crevits. ‘Ik ben ook niet de schoonmoeder van mensen die zich uit oprecht engagement aanbieden om naar scholen te gaan. Het is wel aan mij om duidelijk te maken dat debatten best op een tegensprekelijke manier gebeuren.’

De CD&V-minister vreest een beetje dat scholen gaan terugschrikken om politieke debatten te organiseren. Dat zou volgens haar erg jammer zijn. Daarom gaat ze ook zelf alle scholen opnieuw aanschrijven om de regelgeving uit te leggen. ‘Het organiseren van tegensprekelijke debatten is niet verboden en zelfs wenselijk’, besloot Crevits.

's Avonds in Terzake zette haar partijvoorzitter, Wouter Beke, de puntjes op de i. 'We krijgen van scholen vaak de vraag of, terwijl jongeren nu van overal naar Brussel trekken, Brussel niet naar de scholen kan komen. Op die vraag willen we graag antwoorden, ik ga vaak naar schooldebatten. Maar het is inderdaad niet de bedoeling om partijpolitieke propaganda te brengen in de klassen. Schoolbesturen zijn matuur genoeg om dat toe te laten.' Maar dat CD&V'ers deelnemen aan schooldebatten, dat juicht Wouter beke natuurlijk wel toe.

Boeve: ‘Jongeren bewust beïnvloeden kan niet’

Eerder had Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, de scholen al gewaarschuwd. ‘Jongeren bewust beïnvloeden om op deze of gene partij te stemmen, is erover”, verklaarde hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Scholen moeten volgens Boeve oppassen dat uitnodigingen voor politici ‘niet vervallen in politieke propaganda’.

Ook Boeve pleit voor ‘een tegensprekelijk debat’, tussen politici van verschillende strekking of in het bijzijn van experts.