Transformatie Kanal kost 210 miljoen euro
Foto: Kristof Vadino

Het Brusselse museum Kanal sluit in juni de deuren voor renovatiewerken. Pas in 2023 gaat het museum weer open. Het totale kostenplaatje is geraamd op 210 miljoen euro, schrijft L’Echo.

Kanal Centre Pompidou opende vorig jaar in mei de deuren voor een ‘voorproefjaar’. Eind juni sluiten de deuren zodat de voormalige Citroëngarage kan worden getransformeerd tot hedendaags museum, naar de plannen van Noa Architecten, dat zich voor deze opdracht associeerde met EM2N (Zürich) en Sergison Bates Architects (Londen).

Volgens de krant L’Echo, die de beheersovereenkomst kon inkijken, zal het nieuwe Brusselse museum in totaal 210 miljoen euro kosten, voor het in 2023 opnieuw de deuren kan openen. De renovatiewerken worden geraamd op 150 miljoen euro, maar daarnaast moet het museum ook werkingskosten betalen, zoals voor het gebruik van de naam Centre Pompidou.

De Brusselse regering is niet van plan die kosten alleen te dragen. Het Gewest rekent op 75 miljoen euro financiële hulp van de federale overheid, gespreid over vijf jaar. Dat geld zal uit het Beliris-fonds komen, het investeringsfonds voor Brussel. Tot op vandaag is er evenwel nog geen akkoord over die subsidie. Hoe het geld uit het investeringsfonds gebruikt zal en kan worden, wordt pas eind 2019 beslist.