Downing Street kan niet lachen met de uithaal van Donald Tusk
De Ierse premier Leo Varadkar (l.) en Europees president Donald Tusk (r.) schudden de hand. Foto: AFP

De Britse premier May betwijfelt of de sneer van Europees president Donald Tusk, dat er een speciale plaats in de hel is voor de Brexiteers zonder plan, de zaken vooruit helpt.

De uithaal van Europees president Tusk komt een dag voor de Britse premier Theresa May naar Brussel afreist voor een nieuw rondje overleg met onder meer Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ‘Ik heb me zitten afvragen hoe die speciale plek in de hel eruitziet voor iedereen die de Brexit gepromoot heeft, zonder ook maar het vaagste plan te hebben hoe die veilig kan worden uitgevoerd’, zei Tusk letterlijk.

Een ondoordachte uitspraak op een onbewaakt moment was het niet. Tusk herhaalde zijn woorden namelijk op Twitter.

Tusk, voormalig premier van Polen, deed de uitspraak tijdens een persconferentie aan de zijde van de Ierse premier Leo Varadkar. De sneer leek vooral gericht aan Britse politici als Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en uitgesproken voorstander van de Brexit, en Nigel Farage, ex-voorzitter van het eurosceptische Ukip.

Met nog maar twee maanden te gaan voor de Brexit een feit is, zei Tusk dat het nu alle hens aan dek is om een harde Brexit te voorkomen. Verder leek hij zich neergelegd te hebben bij het feit dat de Brexit niet meer vermeden kan worden, ‘aangezien het ‘Remain-kamp’ een stuurloze indruk maakt’.

Bullebak

Na afloop van de persconferentie schudden Tusk en Varadkar elkaar de hand. ‘De Britse pers zal je keihard aanpakken voor deze uitspraak’, zei de Ierse premier aan Tusk, die daarop lachte en knikte.

Ook de reactie van Farage liet niet lang op zich wachten. ‘Na de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk verlost zijn van bullebakken als Tusk, die niet eens verkozen zijn’, zei Farage. ‘Klinkt hemels.’

In de Britse pers doken in de loop van de vooravond nog meer boze reacties op van Brexiteers.

Maar ook toppolitici lieten van zich horen. Een woordvoerder van de premier merkte op dat Donald Tusk zelf maar moest oordelen of dat soort opmerkingen bevorderlijk zijn. En de fractieleider van de Conservatieven in het Huis van Afgevaardigden, Andrea Leadsom voegde eraan toe: 'Die man heeft geen manieren. Dit is zeer betreurenswaardig.' Minister van Volksgezondheid Matthew Hancock stelde: 'Het is precies dit soort arrogantie die de antipathie tegenover de EU in dit land aanwakkert.'