Rechter bevestigt: Louboutin kan alleenrecht op rode zolen claimen
Foto: belga
De rechtbank in Den Haag bevestigt wat het Europese Hof van Justitie eind vorig jaar ook al stelde: schoenwinkelketen Van Haren mag geen pumps verkopen met een knalrode zool, omdat dat het handelsmerk is van het luxemerk Louboutin.

De Nederlandse schoenenwinkel, die ook schoenen met een rode zool op de markt had gebracht en het alleenrecht van Louboutin betwistte, delft daarmee na een jarenlange juridische strijd het onderspit.

Louboutins zijn de even populaire als prijzige vrouwenschoenen met kenmerkende rode zolen. De Franse ontwerper Christian Louboutin vocht al heel wat juridische robbertjes uit met concurrenten die gelijkaardige schoenen met rode zool op de markt brachten. Louboutin had zijn schoen ook als merk ingeschreven in de Benelux met de verwijzing naar de rode kleur (Pantone 18-1663TP).

Toen de Nederlandse schoenenwinkel Van Haren in 2012 zwarte schoenen met rode zool op de markt bracht, sprak Louboutin van 'merkinbreuk' en stapte het naar de rechter. Van Haren vocht de claim van Louboutin aan.

De rechtbank in Den Haag legde de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie. Daar adviseerde de advocaat-generaal eerder dat Louboutin geen merkbescherming kan krijgen alleen op basis van de kleur. Louboutin dreigde daarmee het alleenrecht op het gebruik van de rode zool te verliezen.

Maar in zijn arrest van december vorig jaar oordeelde het Hof van Justitie precies het tegenovergestelde. Het Hof meende dat de rode kleur geen reden is om het merk te weigeren. Het was aan de rechtbank in Den Haag om een finale uitspraak te doen in de zaak en die volgt nu de beslissing van het Hof van Justitie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig