Peter Vandermeersch stopt als hoofdredacteur bij NRC
Foto: BELGAIMAGE

Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur van De Standaard, stopt na de zomer als hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC, een functie die hij de voorbije negen jaar uitoefende.

Vandermeersch (57) vindt na negen jaar de tijd rijp om iets anders te doen en wordt correspondent voor NRC in Parijs. ‘Ik heb twee zielen in mijn borst: die van een schrijvend journalist en die van een organisator. Straks ga ik met veel enthousiasme opnieuw dat doen waarvoor ik ooit journalist werd: schrijven’, zegt Vandermeersch.

Voor hij hoofdredacteur werd bij NRC, werkte Vandermeersch voor De Standaard. Hij was onder meer correspondent in Parijs (1991-1995) en New York (1998-1999). Van 1999 tot 2010 was hij hoofdredacteur. Hij heeft een tweewekelijkse column voor de krant.

‘Peter heeft in onze groep een indrukwekkende journalistieke loopbaan achter de rug, eerst binnen De Standaard en nadien bij NRC. Hij heeft beide titels op een cruciaal moment in hun geschiedenis een nieuw tijdperk ingeloodst’, zegt Mediahuis-ceo Gert Ysebaert.

Stijgende oplage

‘Aan zijn opvolger bij NRC laat hij straks een krant na waarvan de oplage al verschillende jaren na elkaar stijgt, een digitale organisatie met een heldere strategie en een redactie met uitstekende mensen. Peter is iemand die de lat heel hoog legt en steeds verder wil. Daarom ben ik verheugd dat hij ook met deze nieuwe stap aan boord blijft en zijn uitzonderlijk talent voor ons blijft inzetten', aldus Ysebaert.

Ook plaatsvervangend hoofdredacteur Marcella Breedeveld, die sedert 2007 deel uitmaakt van de hoofdredactie van NRC en daar onder meer verantwoordelijk is voor budget en personeelsbeleid, zal bij de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur een stap terugzetten en opnieuw binnen de redactie aan de slag gaan.