Mysterieuze Martin Margiela zetelt in jury Andam
Een van de weinige foto’s die er zijn van Martin Margiela.

De Belgische ontwerper Martin Margiela zetelt dit jaar in de jury van de Andam-prijs, de prestigieuze modeprijs waarvan hij dertig jaar geleden zelf de eerste winnaar was.

De prijs van de Association Nationale pour le Développement des Arts de la Mode (Andam) werd in 1989 gelanceerd door het Franse ministerie van Cultuur en Communicatie en is bedoeld om jonge ontwerpers te steunen. Naast de titel krijgt de winnaar ook een beurs ter waarde van 250.000 euro.

De prijs wordt deze zomer voor de dertigste keer uitgereikt en voor die gelegenheid heeft de organisatie de Belgische ontwerper Martin Margiela, de allereerste winnaar van de prijs, gevraagd om in de jury te zetelen. Na hem wonnen onder meer Viktor & Rolf, Jeremy Scott, Bruno Pieters, Bernhard Willhelm, Anthony Vaccarello en Glenn Martens.

Margiela studeerde aan de Antwerpse Modeacademie en richtte in 1988 zijn eigen modehuis op. Hij domineerde jarenlang de modewereld, maar verkocht in 2002 een meerderheidsaandeel van zijn bedrijf aan Diesel-topman Renzo Rosso, om enkele jaren later helemaal van het toneel te verdwijnen.

Gegadigden voor de Andam-prijs kunnen zich nog tot 15 april aanmelden, de jury komt eind juni samen om de winnaar te kiezen. Naast de hoofdprijs bekroont de organisatie ook een Frans bedrijf dat creativiteit toont (100.000 euro) en geeft ze een prijs aan een accessoireontwerper (50.000 euro) en een ontwerper die innovatie toont (30.000 euro).