CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel vervangt Joke Schauvliege als minister van Leefmilieu in de Vlaamse regering. Peter Van Rompuy vervangt Van den Heuvel als fractieleider.

Nadat Joke Schauvliege dinsdagavond op een perscoferentie had aangekondigd ontslag te nemen als minister, werd haar opvolger nog niet meteen bekendgemaakt. Dat gebeurde woensdag wel: CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams vice-ministerpresident Hilde Crevits stelden Koen Van den Heuvel (54) voor als vervanger. Volgens Beke werd de fractieleider in het Vlaams Parlement unaniem voorgedragen.

Doordat Schauvliege lijsttrekker blijft bij CD&V voor Oost-Vlaanderen, moest haar opvolger niet per se uit die provincie komen, hij moest haar niet ook op die lijst opvolgen. Daardoor kon Van den Heuvel, sinds 1997 burgemeester in het Antwerpse Puurs, voor de ministerpost gekozen worden. Peter Van Rompuy volgt hem op als Vlaams fractieleider.

'Het is een eer om minister te worden', reageerde Van den Heuvel zelf. 'Spijtig dat het in deze minder gemakkelijke omstandigheden moet gebeuren. Ik wil Joke bedanken voor het werk dat ze de voorbije jaren verricht heeft.'

'Er vanaf de eerste dag voor gaan'

Omdat Schauvlieges opvolger zich de komende drie maanden nog door enkele moeilijke en gevoelige dossiers als het klimaat en de betonstop moet worstelen, werd verwacht dat de keuze op iemand van de commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening zou vallen. Van den Heuvel is echter vooral gespecialiseerd in thema's als financiën en werk.

Hoofdcommentaarschrijver Bart Sturtewagen legt in deze video uit waarom iemand die weinig van het klimaat kent toch minister van Leefmilieu wordt.

 

De nieuwe minister beseft zelf ook dat hij niet veel tijd heeft om zich in te werken. 'Een nieuwe minister zegt meestal: "Geef me wat tijd", maar dat is voor mij niet mogelijk in de huidige situatie. Ik zal er vanaf de eerste dag voor gaan.'

Samenwerken met iedereen

Een speech die Schauvliege zaterdag gaf voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), werd haar fataal. Daarbij insinueerde ze dat de klimaatbetogingen een georkestreerde beschadigingsoperatie waren tegen haar persoon, iets wat haar bevestigd zou zijn door de Staatsveiligheid. Achteraf moest Schauvliege toegeven dat de Staatsveiligheid haar daarover niets had gezegd. 'Ik heb een niet gecontroleerd bericht voor waar aangenomen', zei Schauvliege daar dinsdagavond over.

Van den Heuvel belooft alvast om met alle actoren te zullen blijven samenwerken rond het klimaat. 'Er is geen boer die niet aan het klimaatdenkt, een geen natuurliefhebber die vindt dat werkgelegenheid niet belangrijk is. Ik ben er zeker van dat we de klimaatuitdaging samen moeten en kunnen aanpakken.'

Zitje vrij

Nu Van den Heuvel doorschuift naar de regering, komt er ook een zitje vrij in het Vlaams Parlement. Concreet zal Maurice Helsen uit Herenthout nog enkele maanden een mandaat krijgen als Vlaams Parlementslid. Als Joke Schauvliege haar zitje als Vlaams Parlementslid opnieuw opneemt, betekent dat meteen ook dat Jenne De Potter uit het Vlaamse halfrond verdwijnt.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in