Witte neushoorn van Pairi Daiza verwacht kalfje
Foto: Pairi Daiza

Dierenpark Pairia Daiza maakte woensdag bekend dat neushoorn Madiba dit najaar een kalfje verwacht. Dat is goed nieuws voor deze neushoornsoort, die nog steeds acuut gevaar loopt door onder meer stropers.

Als alles goed gaat, wordt het kalf verwacht eind 2019. De draagtijd van een neushoorn bedraagt gemiddeld zestien tot achttien maanden.

De zwangerschap van Madiba is goed nieuws voor de zuidelijke witte neushoorn, een soort die in de twintigste eeuw op een paar honderd exemplaren na zo goed als uitgestorven was. Hoewel hun aantal in de laatste decennia opnieuw toenam, blijven deze dieren in acuut gevaar door stroperij, zegt Pairi Daiza.

Pairi Daiza telt een groep van vier zuidelijke witte neushoorns, een ondersoort van de witte neushoorn: mannetje Jobi, zijn vrouwtjes Madiba en Eleonore, en het kalfje van Eleonore, Sethemba, dat in maart 2016 werd geboren in het dierenpark. Pairi Daiza neemt met haar kudde actief deel aan het EEP (European Endangered Species Programme). De vreugde bij de verzorgers was dan ook groot toen ze onlangs vaststelden dat Madiba - die in 2012 vanuit een Zuid-Afrikaans park naar Pairi Daiza kwam, voor het eerst zwanger is.

In 2017 werden nog meer dan duizend neushoorns neergeschoten door stropers die uit zijn op de hoorn van de witte neushoorn. Op de zwarte markt worden deze hoorns nog steeds voor grof geld verkocht omdat ze ten onrechte als een afrodisiacum bestempeld worden. ‘De zwangerschap van Madiba is alvast een stap in de goed richting’, besluit het dierenpark.