Simon Lembi als 14-jarige verdwenen, na twintig jaar teruggevonden: 'Hij vertrok vrijwillig uit België'
Simon Lembi in 1999 Foto: BELGA

Simon Lembi, die in november 1999 op amper veertienjarige leeftijd spoorloos verdween, is na een zoektocht van twintig jaar in goede gezondheid teruggevonden. 'Hij heeft een andere identiteit aangenomen en wil geen contact meer met zijn familie.'

Het gaat om een van de oudste verdwijningsdossiers in ons land, maar na bijna twintig jaar is Simon Lembi in goede gezondheid teruggevonden. De man van Angolese afkomst verdween in 1999 uit zijn woning in de Brusselse gemeente Sint-Gillis.

'Hij is zelfstandig en vrijwillig vertrokken uit België en leeft nu in een ander land, waar hij een andere identiteit heeft aangenomen', meldde het parket van Brussel woensdag op een persconferentie. Zowel zijn nieuwe identiteit als het land waar hij nu leeft, worden niet vrijgegeven. 'Hij vluchtte weg uit België om te ontsnappen aan 'familiale spanningen'.'

Het parket voegt er nog aan toe dat Lembi na twintig jaar plots werd herkend door een naaste. Zijn familie werd al op de hoogte gebracht. De man wil echter uitdrukkelijk geen contact meer met zijn familie. Het verdwijningsdossier is daarmee afgesloten.

Pas tien dagen in België

Lembi komt uit een gezin van vier kinderen en een alleenstaande moeder. Hij was de oudste van de vier kinderen. Volgens eerdere mediaberichten arriveerden ze tien dagen voor zijn verdwijning vanuit Angola in België.

Op de verdwijningsdag zou Simon Lembi omstreeks 17 uur aan zijn moeder gevraagd hebben om televisie te gaan kijken in een nabijgelegen gemeenschapscentrum in de Parmastraat in Sint-Gillis. Maar de jongen keerde niet terug.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig