Europese Commissie wijst treinfusie Alstom-Siemens naar de prullenmand
Foto: REUTERS

De Europese Commissie heeft de fusie van de treinactiviteiten van het Duitse Siemens met de Franse treinbouwer Alstom verworpen. Dat heeft de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, woensdag bevestigd op de zender France 2. ‘Dit is een vergissing die de belangen van China zal dienen’, haalde de minister uit.

De voorbije weken werd meer en meer duidelijk dat de Commissie vraagtekens bleef plaatsen bij de huwelijksplannen van de treinbouwers. Dinsdagavond meldde een Franse regeringsbron reeds dat de Commissie een negatieve beslissing zou nemen.

‘Ik denk dat het spel gespeeld is’, zei Le Maire op France 2. ‘Ik betreur dit ten zeerste want ik beschouw dit als een economische vergissing.’

De fusieplannen botsen al langer op verzet van ­Margrethe ­Vestager, de Europese commissaris van Mededinging, die een reputatie van ‘ijzeren dame’ dankt aan haar harde aanpak van Amerikaanse techreuzen. Vestager vreest dat het nieuwe fusiebedrijf té dominant zou zijn in Europa en de concurrentie zou verminderen voor de levering van, bijvoorbeeld, hogesnelheidstreinen en signalisatiesystemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in