De Amerikaanse president Donald Trump sprak vannacht het verzamelde Congres toe voor zijn tweede State of the Union. Hij begon met een boodschap van eenheid en riep op om de ‘politieke patstelling te doorbreken’. Maar ‘ik zal die muur laten bouwen’, benadrukte de president opnieuw. Hij kondigde ook aan dat hij op 27 en 28 februari de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal ontmoeten in Vietnam.

‘Miljoenen mensen kijken vanavond, hopend dat we hen niet als twee partijen maar als één natie zullen leiden’, begon Trump. ‘We moeten kiezen tussen grootsheid of impasse, resultaten of verzet, visie of wraak, ongelofelijke vooruitgang of nutteloze vernietiging’, zei Trump. ‘Vanavond vraag ik u om voor grootsheid te kiezen.’

‘Winnen is geen overwinning voor onze partij, maar voor ons land.’ Na de oproep tot eenheid schakelde Trump meteen over naar zijn politieke verwezenlijkingen. Hij prees zijn economische successen: 5,3 miljoen nieuwe jobs, de snelste groei van lonen ooit, economische groei en de laagste werkloosheidsgraad in bijna een halve eeuw. ‘Door belastingverlagingen en het verminderen van regelgeving komen bedrijven terug naar ons land. We zijn nu de grootste producent van olie en aardgas in de wereld.’

In een adem viel Trump de ‘belachelijke partijpolitieke onderzoeken’ aan, daarmee verwijzend naar het Ruslandonderzoek van Robert Mueller. Achter hem rolde de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, met haar ogen.

De president wees op eerdere verwezenlijkingen die Democraten en Republikeinen samen bereikten, zoals de aanpak van de opioïdecrisis en de hervorming van justitie.

‘Het Congres heeft nog tien dagen om een financieringswet te stemmen voor onze overheid, om ons land te beschermen en onze zuidelijke grens te beveiligen’, begon de president over de opnieuw naderende shutdown.

Trump roept in State of the Union op tot eenheid, ‘maar ik ga de grensmuur bouwen’
Foto: AFP

De State of the Union had normaal gezien vorige week al moeten plaatsvinden. Maar door de aanhoudende shutdown werd de toespraak uitgesteld. Trump en de Democraten raken het maar niet eens over het vrijmaken van 5,7 miljard dollar voor de bouw van de Mexicaanse grensmuur. Nu de federale overheidsdiensten door een tijdelijk akkoord weer open zijn tot 15 februari, kon de speech toch plaatsvinden.

‘Ik zal die muur laten bouwen’

‘Mexicaanse steden proberen illegale immigranten met vrachtwagens en bussen van hun gemeenschappen naar ons land te brengen op plaatsen waar er weinig grensbewaking is.’ Trump vraagt het Congres ‘onze erg gevaarlijke zuidgrens te verdedigen, uit liefde en toewijding voor onze landgenoten en ons land’.

Trump sprak over een ‘hardnekkige nationale crisis’ aan de Amerikaanse zuidgrens. Hij sprak lang over de nadelen van illegale immigratie, die volgens hem ten koste gaat van de werkende Amerikanen. Hij noemde illegale immigratie bovendien de belangrijkste oorzaak van moorden en drugshandel.

‘In het verleden stemde een meerderheid van de mensen in dit Congres voor een muur, maar die werd nooit gebouwd. Ik zal die laten bouwen’, benadrukte de president nog een keer. ‘Een slim, strategisch, doorzichtig stalen hek, niet zomaar een betonnen muur.’

‘Muren werken en muren redden levens. Dus laat ons samenwerken, een compromis zoeken en een deal sluiten die Amerika veiliger maakt’, riep hij het Congres op.

Ontmoeting met Kim Jong-un in Vietnam

De president herinnerde er tussendoor opnieuw aan hoe hij de Navo-bondgenoten dwong om hun defensie-uitgaven te verhogen.

Verderop in zijn toespraak maakte president Trump bekend dat hij op 27 en 28 februari de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un opnieuw zal ontmoeten, dit keer in Vietnam. Hij wees erop dat in Noord-Korea al vijftien maanden geen raketlancering meer heeft plaatsgevonden. ‘Als ik geen president van de VS was geworden, zouden we volgens mij nu in een grote oorlog met Noord-Korea verwikkeld zijn. Met mogelijk miljoenen doden.’

‘Twee weken geleden erkende de VS de wettelijke regering van Venezuela en interim-president Juan Guaidó’, verwees Trump ook even naar Venezuela. ‘Amerika is gebouwd op vrijheid en onafhankelijkheid, niet op overheidsdruk, -dominantie of -controle. Wij zijn vrij geboren en zullen vrij blijven. Amerika zal nooit een socialistisch land worden.’

Trump roept in State of the Union op tot eenheid, ‘maar ik ga de grensmuur bouwen’
Foto: REUTERS

Aids de wereld uithelpen

Trump sprak verder over ouderschapsverlof en de rol van vrouwen in de maatschappij. ‘We kunnen er trots op zijn dat er nu meer vrouwen werken dan ooit tevoren.’ De vele in het wit geklede, overwegend Democratische vrouwen in het publiek veerden recht en applaudisseerden luid. De vrouwen hadden zich in het wit gekleed als verwijzing naar de Suffragette-beweging, die ijverde voor stemrecht voor vrouwen, en om duidelijk te maken dat ze zouden blijven vechten voor vrouwenrechten.

Trump roept in State of the Union op tot eenheid, ‘maar ik ga de grensmuur bouwen’
Foto: AFP

‘Ga nog niet terug zitten, deze zul je leuk vinden’, repliceerde Trump. ‘Exact een eeuw nadat het Congres vrouwen het recht gaf om te stemmen, zetelen meer vrouwen in het Congres dan ooit.’

De president vroeg verder steun voor de bestrijding van kanker bij kinderen en hij wil aids binnen de tien jaar volledig de wereld uit te helpen.

‘Dit is het moment om de Amerikaanse verbeeldingskracht aan te wakkeren. Om op zoek te gaan naar de hoogste top en onze zinnen te zetten op de helderste ster’, besloot Trump zijn State of the Union. ‘Dit is onze toekomst, ons lot en onze keuze om te maken. Ik vraag u om voor grootsheid te kiezen.’

In tegenstelling tot vorig jaar sprak Trump een verdeeld Congres toe, nu de Democraten de meerderheid hebben veroverd in het Huis van Afgevaardigden.

Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van de VS dat de State of the Union werd uitgesteld. In 1986 besliste toenmalig president Ronald Reagan zijn toespraak pas een week later te geven, als gevolg van de ramp met het ruimteveer Challenger, die aan zeven mensen het leven kostte.

Zwarte vrouw dient Trump van antwoord

Traditioneel reageert de oppositie na afloop op de toespraak. Het Democratische tegengas kwam dit jaar van Stacey Abrams, die in november nog tevergeefs een gooi deed naar het gouverneurschap in de staat Georgia. ‘Samen kunnen we de politieke patstelling doorbreken, zegt Trump in zijn speech slechts enkele maanden nadat hij een midterm-campagne voerde die de Democraten gretig demoniseerde’, zei ze.

‘Eerder dan jobs die terugkomen, zie ik fabrieken die sluiten, dreigende ontslagen en lonen die de stijgende levensduurte niet kunnen volgen’, bekritiseerde Abrams het verhaal van de president.

Het was de eerste maal dat het antwoord op de speech van de president werd gegeven door een zwarte vrouw.

Trump roept in State of the Union op tot eenheid, ‘maar ik ga de grensmuur bouwen’
Foto: AFP