Jan Decorte en Sigrid Vinks werden bekroond voor hun oeuvre. De keuze van de andere Ultima-laureaten was soms veilig, soms gedurfd.
Met Peter Verhelst (literatuur) en Danny Ronaldo (circus) werden twee gevestigde waarden in hun genre bekroond. Bij Verhelst is het vooral zijn recente boek Voor het vergeten dat hem een Ultima opleverde, sinds drie jaar de nieuwe naam voor de Vlaamse cultuurprijzen. Met Lukas Dhont (film) en Tamino (muziek) vielen bij de uitreiking dinsdagavond in de AB in Brussel twee jonge, maar internationaal boomende artiesten in de prijzen.
Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum staan criticus Marc Dubois (architectuur) en uiteraard Jan Decorte en Sigrid Vinks. Dit duo, al vier decennia partners in leven en werk, won de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Daarmee volgen ze eerdere winnaars op als Viviane De Muynck, Raf Simons, Ivo van Hove, Alain Platel en Guy Mortier.
Volgens de jury valt de invloed van Jan Decorte op de vernieuwing van de podiumkunsten in Vlaanderen sinds de jaren 80 niet te ontkennen. Samen met zielsverwant Vinks heeft hij ‘het pad geëffend voor een nieuwe vorm van theatrale vertelling en talloze kunstenaars geïnspireerd’, evenwel ‘zonder enige toegeving aan de mode van het moment’.
Naast Sigrid Vinks vielen maar twee andere vrouwen in de prijzen. Otobong Nkanga (beeldende kunst) is een Nigeriaanse die vanuit woonplaats Antwerpen over de hele wereld exposeert. Elsemieke Scholte is de drijvende kracht achter werkplaats De Theatermaker (podiumkunsten). De BILL award voor jong talent ging ook naar een vrouw: slam poet Hind Eljadid.
Nieuwe tradities
Twee Ultimas trokken de maatschappelijke kaart. Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen (sociaal-cultureel volwassenenwerk) helpt elke dag (trans)migranten in het Maximiliaanpark met onder andere overnachtingen. The Ostend Street Orkestra (amateurkunsten) bestaat uit Oostendse muziektalenten met én zonder dak boven hun hoofd.
Er gingen ook Ultimas naar projecten die tradities nieuw leven inblazen of rituelen bedenken voor deze tijd. Reveil (immaterieel erfgoed) organiseert al vijf jaar concerten en vertellingen op kerkhoven op Allerheiligen. BKRK – Bokrijk brandmerkt (cultureel ondernemerschap) zet vakmanschap in als tool voor reconversie van de Bokrijk-site.
De laureaten ontvangen elk 10.000 euro en een award gemaakt door Stefaan Dheedene.