Een erg emotionele Joke Schauvliege (CD&V) neemt ontslag als minister na de klimaatspeech over ‘een complottheorie’.

Na een steunbetuiging van voorzitter Wouter Beke, nam Joke Schauvliege op een persconferentie zonet zelf het woord om haar ontslag aan te kondigen. 

Zowel Beke, Schauvliege als minister Hilde Crevits spraken over een aanval op de persoon van Schauvliege de voorbije weken. Schauvliege: 'De voorbije week heb ik duizenden mails en sms'en op mijn iphone gekregen. Ik kon geen normale communicatie meer voeren, ik kon niet meer communiceren met mijn gezin (stem kraakt).'

Schauvliege verwijst naar een campagne van Act for Climate Justice. Die groep riep klimaatactivisten op om de vier klimaatministers van ons land te sms'en en mails te sturen. Daarbij werd het persoonlijke gsm-nummer van de ministers vrijgegeven. 

Volgens Beke is de polarisering totaal, en 'moet dat nu stoppen'. Schauvliege zelf benadrukte dat ze altijd heeft proberen te verzoenen. 'Ik heb natuur en landbouw proberen samenbrengen, ecologie, economie en klimaat, en willen investeren in welvaart.'

Over de speech waar het allemaal om draait, zei Schauvliege nog: 'Ik heb een niet gecontroleerd bericht voor waar aangenomen. Ik heb mij verontschuldigd, maar de stroom aan kritiek is blijven komen.' De CD&V'ster zei in die speech dat de Staatsveiligheid haar had bevestigd dat er een duidelijke organisatie achter de klimaatbetogingen zat. Wat later niet bleek te kloppen. 

Opvolger

Er is nog geen opvolger bekendgemaakt. Schauvliege trekt wel de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement bij de verkiezingen in mei. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig