‘Van Joke Schauvliege hoeven we duidelijk niks meer te verwachten’
SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke Foto: BELGA

De toespraak van Joke Schauvliege waarin ze afgelopen weekend zei dat de verschillende klimaatbetogingen opgezet spel zijn tegen haar beleid, brengt een stortvloed aan politieke reacties voort.

In een opmerkelijke speech bij het Algemeen Boerensyndicaat dit weekend noemde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de recente klimaatbetogingen ‘opgezet spel’. Ze zou daarover ingelicht zijn door bronnen bij Staatsveiligheid. Dinsdagochtend moest ze echter toegeven dat ze daarover helemaal nooit contact heeft gehad met Staatsveiligheid, en bood ze haar excuses aan.

‘Het is duidelijk dat minister Schauvliege gelogen heeft’, reageert SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke. ‘Ze zegt dat ze zich vergaloppeerd heeft, maar vergalopperen is hier een eufemisme voor liegen. Ze heeft gezwaaid met info van de Staatsveiligheid zonder dat ze contact heeft gehad met de Staatsveiligheid.’

Volgens Vandenbroucke is het duidelijk dat Schauvliege ‘de pedalen kwijt’ is. Toch eist SP.A nog niet dat Schauvliege ontslag neemt. ‘In het licht van de nakende verkiezingen, weet ik niet of het uitmaakt of ze minister blijft. Wat wel pijnlijk duidelijk is, is dat we van deze minister niets meer moeten verwachten op het vlak van klimaatbeleid.’

‘Christelijke waardigheid’

Groen, die andere oppositiepartij ter linkerzijde, vraagt wel om het ontslag van Schauvliege. ‘Voor Groen is de maat vol. Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren op een cruciale positie als de hare’, stelt fractieleider Björn Rzoska. De partij dient woensdag in het Vlaams Parlement een motie van wantrouwen in.

 

Aan de andere kant van het politieke spectrum zegt ook Vlaams Belang dat Schauvliege niet kan aanblijven. ‘Als CD&V nog enige christelijke waardigheid heeft, dwingt ze minister Schauvliege tot ontslag. Voor een minister in functie is liegen immers een onvergeeflijke hoofdzonde’, zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. ‘Misschien kan CD&V haar parlementsleden naar scholen sturen om les te geven in ministeriële deontologie? Bij Schauvliege stond het water al aan de lippen, nu is ze volledig kopje-onder gegaan’, aldus Janssens.

 

‘Kous is af’

Binnen haar eigen meerderheid kan de politica momenteel nog op meer steun rekenen. Al ligt haar lot in handen van CD&V-voorzitter Wouter Beke, die nog niet reageerde. Wel minimaliseert CD&V-vicepremier Kris Peeters de uitspraken van Schauvliege tot ‘een kleine uitschuiver waarvoor excuses zijn aangeboden.’ Over het feit of Schauvliege kan aanblijven als minister wil Peeters geen uitspraken doen.

Vlaams Minister-President Geert Bourgeois (N-VA) noemt de uitspraken van zijn collega dan weer ‘ongelukkig’, maar is wel blij dat ze haar verontschuldigingen heeft aangeboden. Verder betreurt Bourgeois dat Schauvliege ‘de indruk gewekt heeft dat de landbouw zich niet zou moeten engageren’. Hij roept haar dan ook op ‘om de komende maanden met concrete beleidsmaatregelen te bewijzen dat die indruk verkeerd is’. Kortom, van Bourgeois mag Schauvliege de komende maanden minister blijven.