Explosieven ontdekt na mislukte plofkraak op bankfiliaal Argenta
Foto: BELGA
Tientallen bewoners in een perimeter van honderd meter rondom het Argenta-bankkantoor in Bree zijn dinsdag geëvacueerd, omdat dieven er een nog niet ontploft springtuig hadden achtergelaten. Ze werden opgevangen in het stadhuis.

Rond 4 uur dinsdagochtend werden buurtbewoners van het filiaal van de Argenta in Bree wakker door een luide knal. Drie daders hadden daar geprobeerd met explosieven de geldautomaat op te blazen, maar de plofkraak mislukte. Volgens Argenta hebben de dieven geen buit kunnen maken.

De materiële schade aan omliggende woningen is wel groot. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, werd ter plaatse gestuurd. Na onderzoek bleek er nog een niet ontploft springtuig aanwezig te zijn, waarna meteen beslist werd de buurt te evacueren. Het zou gaan om vijftig tot honderd bewoners.

‘De schade aan het gebouw is aanzienlijk, zowel aan het bankgebouw zelf als aan een aanpalend appartement’, zegt burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) aan VRT NWS.

Audi RS6 Avant

De drie daders lieten aan het Argenta-bankkantoor dinsdag ook hun voertuig achter, een Audi RS6 Avant. Mogelijk was het donkergrijze voertuig met Nederlands kenteken onbruikbaar geworden door de explosie. 'Mogelijk is de wagen noodgedwongen achtergelaten, omdat die blokkeerde door de impact van de ontploffing op de airbag. Verder onderzoek moet uitwijzen of de wagen effectief met de feiten te maken heeft', zo staat te lezen in een mededeling van de politie van de zone CARMA en het parket van Limburg.

Het is de derde plofkraak op enkele weken tijd in Limburg. Op 20 januari werd een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Marktplein in Hamont-Achel. Een week daarvoor werd ook al een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van een Bpost-kantoor in Kinrooi.