‘Schauvliege criminaliseert deelnemers klimaatmars’
Schauvliege noemt de betogingen ‘opgezet spel’. Foto: FRED DEBROCK

Dat minister Schauvliege in de klimaatmarsen een complot tegen haar ontwaart, wekt bij de organisaties achter de betogingen ongeloof op. Volgens hen maakt de minister zich schuldig aan ‘paranoïde framing’ die de deelnemers aan de marsen in diskrediet brengt.

Schauvliege gaf zaterdag in een toespraak aan dat de klimaatmarsen ‘opgezet spel’ zijn, uit wraak voor de manier waarop landbouwers tegen Vera Dua (Agalev-Groen) hebben betoogd toen zij minister van Leefmilieu was in 2003. Ze zegt dat Staatsveiligheid tot dezelfde vaststelling komt. ‘Wij hebben hierover niets aan Schauvliege gemeld. Noch mondeling noch schriftelijk’, luidt het bij de Staatsveiligheid.

‘In plaats van het gigantisch draagvlak te omarmen, criminaliseert onze minister de burgers die in hun vrije tijd de mars hebben georganiseerd’, zegt Zanna Vanrenterghem van Climate Express in een reactie op Radio 1. Haar organisatie hielp samen met de Klimaatcoalitie mee de eerste klimaatmars van 2 december op poten zetten. ‘We vragen ons af hoe het mogelijk is dat een minister dat soort beschuldigingen doet, en organisaties zoals de onze niet kent’.

'Belediging voor het engagement van jongeren'

'De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren', zo reageert Youth for Climate. 'Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december', stelt Youth for Climate in een reactie die het op zijn Facebookpagina plaatste.

'De verontwaardiging die we hierover terecht voelden is thuis aan onze eigen keukentafel ontstaan nadat we hoorden over de acties van Greta Thunberg. Greta is de grote inspirator van alle klimaatspijbelaars in heel Europa en zo ook voor ons en onze beweging Youth For Climate. Aan die keukentafel beslisten we iets te doen. Daar was niemand bij en dat was ook niet nodig: het gaat slecht met het klimaat, we zijn kwaad en dat willen we tonen.'

Volgens Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij de Bond Beter Leefmilieu, ziet de minister spoken. ‘Schauvliege ziet een complot achter klimaatbetogingen. Dat is een paranoïde framing’, stelt hij op twitter. ‘De minister moet de spoken uit haar hoofd verjagen of minder luisteren naar diegenen die ze haar aanpraten. Landbouwers zijn net het slachtoffer van extreem weer en klimaatverandering.’

Joeri Thijs van Greenpeace drukt op Twitter zijn ongeloof uit over de communicatie van Schauvliege. ‘In plaats van dialoog zoekt ze polemiek.’

'Majeur probleem'

Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska zegt op Radio 1 ‘bijna uit zijn zetel gevallen te zijn’ door de opmerkingen van Schauvliege. ‘Of ze heeft info gekregen vanuit Staatsveiligheid, en ze doorbreekt de discretie rond dergelijke informatie.’ Maar Rzoska ziet het als tweede optie dat de informatie niet klopt, en Staatsveiligheid haar helemaal niets heeft bezorgd.

‘Dan zitten we met een majeur probleem: een minister die de engagementen van vele duizenden mensen die een ambitieus klimaatbeleid vragen door de modder trekt’.

'Minister Joke Schauvliege heeft gelijk. De klimaatbetogingen zijn geen toeval. Ze zijn het gevolg van haar ambitieloos klimaatbeleid, alleen wil ze dat niet inzien', reageert SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke maandagavond.

'De excuses die ze inroept om de eisen van de klimaatbetogers niet ernstig te nemen, zijn hallucinant', stelt Vandenbroucke. 'Waar de minister de betogingen eerst als een steunbetuiging beschouwde, beweert ze nu dat er een complot achter zit. Hoe ernstig kunnen wij minister Schauvliege nog nemen, eigenlijk?'