Wielerbond biedt excuses aan voor gedrag Belgische fans op WK veldrijden: “Niemand is hier gebaat mee”
Foto: Photo News

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) verontschuldigt zich maandag in een persbericht voor het wangedrag van enkele Belgische supporters op het voorbije WK veldrijden in het Deense Bogense.

Bij de mannen elite kroonde Mathieu van der Poel zich voor de tweede keer tot wereldkampioen. Enkele Belgische fans kunnen de dominantie van de Nederlander dit seizoen echter niet appreciëren. Adrie Van der Poel verklaarde dat ze met bier gooiden naar zijn zoon. Op Instagram toonde Mathieu van der Poel een foto van een toeschouwer die hem de middelvinger toonde.

LEES OOK. Vader Adrie van der Poel niet te spreken over Belgische fans op WK, Mathieu zelf zet sprekende foto online: “Klassevol”

“Belgian Cycling draagt de internationalisering van het veldrijden een warm hart toe. Net daarom is het jammer dat moest vastgesteld worden dat een aantal toeschouwers - gelukkig een absolute minderheid - het daar blijkbaar moeilijk mee heeft. Niemand, ook de Belgische delegatie niet, is gebaat met onsportief en kwetsend gedrag”, reageert de KBWB.

“Dat onze renners zondagmiddag na een correct verlopen sportieve strijd de duimen moesten leggen voor Mathieu van der Poel hoort bij de wetten van de sport. Voor Belgian Cycling verdient de Nederlander de wereldtitel. We feliciteren Mathieu van der Poel dan ook oprecht, niet alleen voor de manier waarop hij zijn tweede wereldtitel won, maar ook voor al het moois dat hij de afgelopen maanden in het veldrijden heeft laten zien.”

“Als Belgian Cycling en de renners die de federatie afvaardigt naar een WK geen moeite hebben om te erkennen dat Mathieu van der Poel de komende twaalf maanden de regenboogtrui terecht zal dragen, dan vereisen de wetten van de sportieve logica, de fair play en de beleefdheid dat ook de toeschouwers en supporters zich daarbij aansluiten. Het overgrote deel van de Belgische fans die naar Denemarken waren afgezakt, maakte van de wereldkampioenschappen in Bogense een volksfeest. Het mag niet gebeuren dat enkelingen die unieke sfeer voor een stuk verpesten en Belgian Cycling wenst zich hiervoor te verontschuldigen”, zo sluit de KBWB het persbericht af.