Braziliaans bedrijf betaalt 23.600 euro per slachtoffer dambreuk
Redders zoeken nog naar lichamen van vermisten. Foto: REUTERS

Elf dagen na de dambreuk in Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië, is de dodentol opgelopen tot 134. Mogelijk stijgt dat nog: er zijn ook nog steeds 199 mensen vermist. De eigenaar van de mijn die aan de basis van de ramp lag is begonnen met ‘vrijwillige’ betalingen aan nabestaanden van de slachtoffers.

De zoektocht werd zondag en maandagochtend gestaakt wegens het slechte weer, maar maandagnamiddag werd die hervat. Een woordvoerder van de brandweer gaf wel toe dat het mogelijk is dat sommige lichamen niet meer gevonden zullen worden.

De dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, begaf het op 25 januari. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal ligt een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib.

23.600 euro

De eigenaar van de mijn biedt de familie van de slachtoffers inmiddels geld aan. De firma is bereid om per dode of vermiste 100.000 Reais (23.600 euro) te betalen. Het gaat volgens een woordvoerder om een vrijwillige geste en niet om een schadevergoeding.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig