Blauwere oceanen door hogere temperaturen (maar ook groenere)
Foto: Getty Images/iStockphoto

Wetenschappers denken dat de kleur van de oceanen in de toekomst intenser zal worden door de stijgende temperaturen op aarde. Dat betekent dus blauwere oceanen, maar ook groenere. U mag dat misschien mooi vinden, het is niet meteen goed nieuws.

Zuiver water, dat niet vervuild is, is kleurloos, maar de manier waarop licht geabsorbeerd en gebroken wordt door het diepe water van de oceanen geeft het een mooie blauwe kleur. Maar die kleur wordt ook mee bepaald door kleine organismen in het water het fytoplankton (algen en bacteriën) in het zeewater: met een grote hoeveelheid fytoplankton wordt het licht op een andere manier geabsorbeerd en kan het water er bijvoorbeeld veel groener uitzien.

Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben nu bestudeerd wat de opwarming van het klimaat zal betekenen voor die kleuren. Ze kwamen in hun studie, gepubliceerd in Nature, tot de vaststelling dat als de temperatuur van het water aan de oppervlakte van de oceanen met 3° Celcius zou stijgen, er een merkbaar verschil in kleur zal zijn in de helft van de oceanen tegen het einde van deze eeuw. Blauwer water waar het plankton het moeilijk heeft om te overleven, groener water waar het wel beter zal gedijen dan nu het geval is.

Op zich hoeft een ander kleurtje geen probleem te zijn, maar het is wel een indicatie dat er iets verandert in onze oceanen. En het fytoplankton is een essentiële schakel in de voedselketen in onze oceanen. De micro-organismen zijn ook belangrijk omdat ze koolstof uit de atmosfeer halen. Wijzigingen aan het fytoplanktonbestand – en de daarmee samenhangende kleur van onze zeeën – zijn op die manier een belangrijke indicator van de toestand van ons ecosysteem.