Bitcoinhandelaar neemt wachtwoord mee in graf: miljoenen zoek

Klanten van de Canadese cryptobeurs QuadrigaCX zitten in zak en as nadat in december oprichter Gerald Cotten is overleden. Hij kende als enige het wachtwoord dat toegang verschaft tot zo’n 165 miljoen euro aan fondsen.

Op 9 december 2018 overleed Gerald Cotten, de oprichter van Canada’s grootste bitcoinplatform QuadrigaCX, aan de gevolgen van de ziekte van Crohn.

Het bitcoinplatform heeft nu bescherming van schuldeisers aangevraagd, want Cotten was de enige die de sleutel kende van de zogenaamde ‘cold wallets’. Dat zijn portefeuilles met cryptomunten die lokaal bewaard worden en zo minder risico lopen op hacking of diefstal. Het platform kan zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen.

Omdat Cotten de enige was met het wachtwoord, is de kans klein dat klanten van QuadrigaCX hun geld nog ooit terugzien. In totaal zouden zo’n 165 miljoen euro’s aan valuta en cryptomunten niet meer toegankelijk zijn.

‘De voorbije weken hebben we er alles aan gedaan om onze liquiditeitsproblemen op te lossen’, klinkt het in een korte mededeling op de site van QuadrigaCX. ‘Helaas waren onze inspanningen tot nog toe niet succesvol.’

Volgens de weduwe van Cotten hebben ongeveer 115.000 klanten omgerekend 165 miljoen euro aan tegoeden bij het handelsplatform.

Er circuleren nu complottheorieën dat het hele opzet een oplichterij was. Een rechtszaak moet duidelijkheid brengen.