Teruggekeerde kinderen van IS-strijders mogen bij grootmoeder wonen
De twee meisjes zijn sinds vandaag in België (archiefbeeld) Foto: rr

De twee dochters van een Limburgse Syriëstrijdster zijn maandag aangekomen in ons land. De jeugdrechtbank heeft beslist dat ze nu bij hun grootmoeder mogen wonen.

De twee dochters van Amina Ghezzal uit Beringen, meisjes van 2 en 4 jaar oud, zijn vandaag in ons land aangekomen. Ze  werden in Syrië geboren. De meisjes beschikken niet over een Belgische geboorteakte, maar door DNA-onderzoek stond hun afkomst vast. 

Hun vader sneuvelde als IS-strijder, waarna hun moeder met hen in 2017 naar Turkije vluchtte. Daar werd ze echter veroordeeld tot tien jaar cel. De vrouw zit nog steeds vast. Vanuit België trokken familieleden afwisselend naar daar om voor de kinderen te zorgen.

Een Brusselse rechter verplichtte de Belgische Staat de geboorteakte af te leveren en de kinderen naar ons land te brengen tegen 28 januari, op last van een dwangsom van 5.000 euro per kind per dag. De reisdocumenten werden op tijd afgeleverd, maar de Turkse overheid gaf nu pas de toestemming om de meisjes naar ons land over te brengen.

Familie

‘Door de bijzondere omstandigheden en de noden van de kinderen heeft het parket de jeugdrechter gevorderd’, meldt het parket van Limburg. ‘Deze zal maatregelen nemen in het belang van de kinderen. Het parket blijft in nauw contact met de familie.'

De jeugdrechter heeft volgens de advocaat van de familie nu beslist de zusjes onder te brengen bij de grootmoeder.

Ook het Vlaams Agentschap Jongerwelzijn ondersteunt het gezin en geeft traumabegeleiding aan de kinderen. Het Agentschap bekijkt ook of mensen in de omgeving van de kinderen niet radicaliseren. In dat geval zouden ze weggehaald kunnen worden.  

Niet de eerste

Anders dan aanvankelijk gemeld, zijn deze twee meisjes helemaal niet de eerste kinderen van buitenlandse strijders die naar ons land terugkeren. Al een vijftien- tot twintigtal kinderen zijn teruggekeerd met hulp van de Belgische autoriteiten, zo is maandagavond vernomen bij de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Child Focus heeft het over 21 kinderen. Dat zou onder meer in 2017gebeurd zijn. Vorig jaar keerde niemand terug. 

 In de conflictzone in Syrië en Irak zouden er zich nu nog zowat160 Belgische kinderen bevinden.