De huisbaas van de woning in de Nerviërsstraat in Antwerpen van waaruit de spectaculaire bankroof bij BNP Paribas Fortis is gepleegd, heeft meer uitleg gegeven over de mannen die het kelderappartement huurden.

De inbrekers drongen de bank binnen via het publieke riolenstelsel en een tunnel die recht in de kluizenzaal uitkwam. Een journalist van onze zusterkrant 'Gazet van Antwerpen' maakte bovenstaande beelden van het pand van waaruit de daders vertrokken.

'Het waren chique mannen', zegt de huisbaar. sZe waren duidelijk Joods. Ze deden zich ook voor als joden en huurden de woning ook onder een Joodse naam. Ze zagen er heel netjes uit, niet meteen het type dat tunnels graaft naar riolen. De man die het appartement destijds wilde huren, zei dat hij dat voor zijn broer wilde doen. Hij toonde me ook zijn identiteitskaart, daar stond "Marc Büchman" op. Mogelijk was die identiteitskaart vals.'

Volgens de huisbaas hadden de mannen de eerste maand huur in december betaald. 'Dat was via een buitenlandse rekening. In januari hebben ze niet meer betaald. Ik heb dus één uittreksel van betaling.' De huurder kreeg ook een maand huur, 450 euro, ‘cadeau’, 'omdat hij beloofd had het appartement op te knappen', zo zegt de huisbaas van de woning in de Nerviërsstraat ons nog.

Intussen blijkt dat in de slaapkamer van het kelderappartement zandzakjes liggen waarin het zand zit dat uit de tunnel werd gegraven.

Vanuit het kelderappartement van het huis in de Nerviërsstraat, een zijstraat van de Belgiëlei, werd een tunnel gegraven richting de publieke riolering, om van daaruit verder tot aan de bank in de Belgiëlei te geraken. Zondagavond konden de daders op die manier een spectaculaire roof plegen op de kluizenzaal van het bankenfiliaal van BNP Paribas Fortis. Hoeveel de buit bedraagt, is nog niet duidelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig