Hongaarse bedrijfsleiders cel in na milieuramp
Kolontar, oktober 2010. Inwoners proberen de brij op te ruimen na de vernietigende doortocht van de rode modderstroom. Foto: EPA

De vroegere top van een Tsjechische aluminiumfabriek zijn veroordeeld tot straffen die oplopen tot 2,5 jaar cel. Een lek in een opslagreservoir van het bedrijf veroorzaakte op 4 oktober 2010 de grootste ecologisch ramp ooit in het land. Er vielen daarbij tien doden en meer dan honderd gewonden.

De ramp deed zich voor in Ajka, zo’n 160 kilometer ten westen van Boedapest. Meer dan 800 hectare landbouwland werd er overspoeld met een laag rood slib van enkele millimeters tot meer dan 20 centimeter.

Een rechtbank in Györ achtte de voormalige directeur, Zoltan Bakonyi, en negen medewerkers, onder meer schuldig aan dood door schuldig verzuim.

Bakonyi kreeg 2,5 jaar cel. Zijn adjunct kreeg twee jaar. Zeven anderen kregen voorwaardelijke straffen. Vijf werden vrijgelaten.

Tijdens een eerste proces in 2016 werd iedereen vrijgesproken, maar het OM was in beroep gegaan en het proces moest opnieuw gedaan worden voor een rechtbank van eerste aanleg. Beroep is dus opnieuw mogelijk.