Vier Vlamingen op longlist Libris Literatuurprijs
Schrijver Johan De Boose Foto: put

Achttien schrijvers zijn nog in de running voor de Libris Literatuurprijs, met 50.000 euro een van de meest prestigieuze literaire prijzen van ons taalgebied.

Op de longlist van de prijs, die de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroont, prijken vier Vlamingen: Johan de Boose, die ook recensent is voor De Standaard der Letteren, maakt kans met Het vloekhout, naast Peter Verhelst met Voor het vergeten, Charles Ducal met Kroniek van een verzonnen leven en Peter Terrin met Patricia.

Bij de overige genomineerden vind je enkele gevestigde namen, zoals Ilja Leonard Pfeijffer, Arnon Grunberg en Esther Gerritsen en Joke van Leeuwen, maar ze zijn in de minderheid. De lijst telt opvallend veel jonge auteurs zoals Marieke Lucas Rijneveld, Nina Polak, Jaap Robben en Bregje Hofstede. Opvallende afwezige is A.F.Th. Van der Heijden met zijn roman over de MH17, Mooi doodliggen.

Tegelijk lanceert de organisatie van de Libris Literatuurprijs een leesclubactie. Via de website startjouwleesclub.nl wil ze de prijs ruimer bekendmaken en mensen enthousiasmeren om de gekozen boeken te gaan lezen.

Op 18 maart maakt de jury bekend welke zes namen worden weerhouden op de shortlist. Wie de winnaar is, weten we op 6 mei.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in