Zoon Vital Borkelmans veroordeeld tot twee jaar cel voor hooliganisme
Jelle Borkelmans Foto: Foto Kurt

De Brugse correctionele rechtbank heeft maandag zestien hooligans van Club Brugge veroordeeld voor hun aandeel in de vechtpartij na een wedstrijd tegen Napoli in 2015. Jelle Borkelmans (29), zoon van voormalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans, kreeg twee jaar effectieve gevangenisstraf.

Naast zijn effectieve celstraf kreeg Jelle Borkelmans ook nog een stadionverbod van vijf jaar. Hij mag ook vijf jaar lang het land niet verlaten bij Europese uitwedstrijden van Club Brugge.

Alle zestien hooligans kregen een stadionverbod van minstens een jaar opgelegd. Acht beklaagden zullen van 48 uur voor tot 48 uur na een Europese uitwedstrijd van Club Brugge niet naar het buitenland mogen reizen.

Op 26 november 2015 speelde Club Brugge in de groepsfase van de Europa League tegen het Italiaanse SSC Napoli. Na de wedstrijd trok een groep van ruim dertig Brugse risicosupporters naar de Eiermarkt in het centrum van Brugge. Daar gingen ze enkele Italiaanse fans te lijf. Hierbij liep de Italiaanse politieman Antonio T. ernstige verwondingen op.

In totaal zaten elf hooligans een tijdje in voorhechtenis. Na anderhalve maand werd Jelle Borkelmans, zoon van toenmalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans, als laatste vrijgelaten. Het OM eiste voor Borkelmans en twee andere kopstukken 250 uur werkstraf, 1.800 euro boete en minstens vijf jaar stadionverbod. Voor de andere beklaagden werd tussen de 120 uur en de 200 uur werkstraf en stadionverboden van 18 maanden tot drie jaar gevorderd. De hooligans werden vervolgd voor opzettelijke slagen met voorbedachten rade en voor bendevorming.

Voor bendevorming werden alle beklaagden echter vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat de tumultueuze stormloop op de Eiermarkt het gevolg was van een 'impulsieve, spontane, tijdelijke, vluchtige en losse samenwerking'.