Acht jaar cel voor zware mishandeling 2 maanden oude baby
anp

Een man uit het Oost-Vlaamse Waarschoot is door de Gentse correctionele rechtbank tot acht jaar cel veroordeeld voor de zware mishandeling van zijn eigen zoontje.

Het jongetje, geboren in februari 2018, werd al meteen na de geboorte mishandeld door de vader: de man schudde het kindje door elkaar, duwde hard op zijn borstkas en wrong aan zijn beentjes tot de baby begon te huilen. Op 28 april 2018 werd het jongetje dat toen amper twee maanden oud was op het hoofd geslagen met een stomp voorwerp of tegen de muur of grond gegooid met zijn hoofdje. Nadien werd de baby nog meermaals zwaar door elkaar geschud. Artsen stelden een schedelbreuk, hersenvliesbloedingen en bloedingen in beide ogen vast ten gevolge van de zware mishandeling.

Mishandeld in ziekenhuis

Zelfs in het ziekenhuis kon de man zich niet bedwingen. Hij kneep de keel van het al zwaargewonde kind dicht ‘omdat het zijn flesje moest leegdrinken’. Het jongetje hield er krab- en schaafwonden en blauwe plekken op de keel aan over. Omdat het kind er slecht aan toe was, werd het overgebracht naar het UZ Gent, waar artsen ook oudere verwondingen vaststelden. ‘Bij eerdere mishandelingen liep de jongen drie gebroken ribben en twee gebroken ruggenwervels op’, stelde de rechter maandag in het vonnis. ‘Verwondingen die volgens de artsen enkel door derden konden worden toegebracht.’

‘Meneer verzweeg zijn daden voor de hulpverleners, zelfs toen het leven van zijn eigen zoontje aan een zijden draadje hing’, aldus rechter Van Mol. ‘Ook tijdens het onderzoek kwam niet echt een motief naar voren en kwam er geen schuldinzicht. Dat maakt hem maatschappelijk gevaarlijk, waardoor een lange gevangenisstraf zich opdringt.’

8 jaar opsluiting

Rechter Van Mol veroordeelde de man – die een verleden van druggebruik had– tot acht jaar effectieve opsluiting. ‘De agressieve ingesteldheid, zelfs ten aanzien van de zwakste van de maatschappij, moet worden bestraft’, klonk het onder meer ter motivering. Alles samen moet C. 10.500 euro voorlopige schadevergoedingen betalen.

In het ziekenhuis stelden de artsen al vast dat het jongetje het aangeboren basisvertrouwen ten aanzien van zijn eigen ouders al mist, en nu al op zijn hoede is voor meer gevaar. ‘Wat de lichamelijke en psychologische gevolgen op termijn zullen zijn, moet nog worden onderzocht’, aldus de rechter. Als er later blijvende lichamelijke of psychologische schade wordt vastgesteld, kan de schadevergoeding nog oplopen.