Ikea zet nieuwe stappen in meubelverhuur
Ikea ziet brood in het verhuren van meubels Foto: ikea
Meubelgigant Ikea maakte eerder al plannen bekend dat het zijn meubels ook wil verhuren. Na een woonproject in Amsterdam, start binnenkort een proefproject met kantoormeubelen in Zwitserland.

Topman Torbjörn Lööf van Inter Ikea Systems heeft de plannen onthuld in de Britse krant Financial Times. Opzet van het verhuursysteem: aan het eind van de looptijd kun je dan je geleasede kast of stoel weer teruggeven aan Ikea en iets nieuws uitkiezen. De teruggebrachte meubelen worden door Ikea opgeknapt en weer opnieuw verkocht.

De Zweden gaan het systeem vanaf deze maand ook testen in Zwitserland met kantoormeubelen. Lööf ziet echter ook mogelijkheden voor andere producten, zoals keukens.

De leaseplannen passen in het streven van het meubelbedrijf om meer producten te hergebruiken en minder afval te produceren. Ikea denkt er daarom ook over om onderdelen te gaan verkopen voor producten die niet meer gemaakt worden.

In Amsterdam is al een proefproject gestart. Voor Stek Oost, een nieuw wooncomplex met 250 studio’s voor jongeren, heeft de meubelgigant pakketten samengesteld op maat van de studio's, die de bewoners kunnen huren voor twee jaar. Na die periode kunnen ze het contract verlengen of de meubels overkopen.