Ryanair lijdt miljoenenverlies in vierde kwartaal door slecht winterseizoen
Foto: REUTERS

Lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen kwartaal een verlies geleden, vanwege druk op de ticketprijzen door overcapaciteit in het Europese winterseizoen. Het nettoverlies bedroeg bijna 20 miljoen euro, tegen een winst van bijna 106 miljoen euro een jaar eerder.

De Ierse budgetmaatschappij had onlangs al gewaarschuwd voor zwakkere cijfers over het hele gebroken boekjaar. Volgens Ryanair zal het jaarresultaat uitkomen op 1 miljard tot 1,1 miljard euro. Er wordt niet uitgesloten dat de winstprognose nog verder omlaag moet in verband met de Brexit. Afgelopen week noemde topman Michael O’Leary de Brexit nog ‘het domste idee in honderd jaar tijd’. Ook kunnen de ticketprijzen nog verder dalen.

Ryanair stelde de verwachtingen in oktober al naar beneden bij. Toen werden problemen met de vakbonden en stijgende brandstofkosten als reden aangegeven.

De maatschappij vervoerde het afgelopen kwartaal 32,7 miljoen passagiers, een stijging van 8 procent op jaarbasis. De omzet ging met 9 procent omhoog, tot meer dan 1,5 miljard euro.