Corruptiebestrijder claimt overwinning van presidentsverkiezingen in El Salvador
Foto: REUTERS

De voormalige burgemeester van San Salvador, Nayib Bukele (37), heeft zondag de overwinning opgeëist van de presidentsverkiezingen in El Salvador. Hij profileerde zich tijdens de kiescampagne als corruptiebestrijder.

‘We kunnen met vol vertrouwen aankondigen dat we het presidentschap hebben gewonnen bij de eerste bevraging’, werd Bukele door zijn partij GANA geciteerd op Twitter.

Volgens de voorlopige resultaten die de kiesautoriteiten op Twitter plaatsten behaalde GANA, met een meerderheid van de stemmen geteld, een absolute meerderheid van 53,83 procent. Dat zou betekenen dat hij een tweede ronde op 10 maart kan vermijden.

Als Bukele erin slaagt de jongste president van El Salvador ooit te worden, zal hij wel moeten regeren zonder een meerderheid in het parlement. Zijn partij heeft er maar 11 van de 84 zetels.

Splinterpartij

Bukele profileerde zich als alternatief voor het huidige, corrupte systeem. De voorbije drie decennia verdeelden de twee traditionele partijen - het conservatieve en nationalistische ARENA en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN - de macht.

Bukele was lid van de FMLN, die met Salvador Sánchez Cerén de laatste president leverde, tot hij er in 2017 werd uitgezet. Hij wilde zijn eigen partij oprichten, maar omdat die niet op tijd erkend kon worden voor de verkiezingen, trad hij aan voor het conservatieve GANA, dat in 2010 afsplinterde van ARENA.