Lichaam gevonden in wrak van vliegtuig voetballer Emiliano Sala
De Geo Ocean III van het West-Vlaamse GEOxyz Foto: rr

In het wrak van het vliegtuigje dat de Argentijnse voetballer Emiliano Sala naar Engeland moest brengen, is een lichaam gevonden. Dat hebben Britse onderzoekers bevestigd. Het wrak was zondagavond teruggevonden door een schip van het West-Vlaamse bedrijf GEOxyz.

Het is nog niet duidelijk of het lichaam dat van de 28-jarige Argentijnse voetballer is of van de andere inzittende, piloot David Ibbotson (59).

'Tragisch genoeg is op onze videobeelden één inzittende te zien in het midden van het wrak. Het onderzoeksteam bekijkt nu welke volgende stappen genomen worden, na overleg met de politie en de families van de piloot en de passagier', meldt de  Air Accidents Investigation Branch (AAIB) van het Engelse ministerie van Defensie.

De zoektocht naar het vliegtuigje van Sala duurde twaalf dagen. De vondst door GEOxyz uit Zwevegem bevestigt wat iedereen al lang vreesde: dat het kleine toestel tijdens de vlucht van Frankrijk naar Wales crashte in het Kanaal. Het West-Vlaamse bedrijf werd afgelopen weekend ingeschakeld door de AAIB.

GEOxyz heeft een vloot schepen waarmee het de zeebodem in kaart brengt. Eén van die schepen, de Geo Ocean III, is zaterdagochtend, rond 9 uur ‘s ochtends, vanuit Oostende vertrokken om mee te zoeken naar het wrak van het vliegtuig dat sinds 23 januari vermist werd.

De Geo Ocean III moest van het Britse leger een oppervlakte van 3 bij 3 kilometer uitkammen, ten noorden van het eiland Guernsey. ‘We werden bijgestaan door een Frans schip’, zegt ceo Patrick Reyntjens aan VRT NWS. ‘Samen hebben we met gespecialiseerde apparatuur de zone afgespeurd, tot we zondagmiddag een anomalie vonden op de zeebodem.’

‘Vervolgens hebben we met onze onderwaterrobot verder onderzocht of het het verdwenen vliegtuig was. En we hebben inderdaad het volledige vliegtuig kunnen identificeren, op de zeebodem’, bevestigt Reyntjens. ‘Het vliegtuig bleek zwaar gehavend te zijn.’