Maduro verwerpt Europees ultimatum voor nieuwe presidentsverkiezingen in Venezuela
Nicolás Maduro Foto: EPA-EFE

De omstreden Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft het ultimatum van meerdere Europese landen voor nieuwe presidentsverkiezingen naast zich neergelegd. Hij deed dat op de Spaanse televisiezender La Sexta.

Maduro zei dat hij geen ‘lafheid’ zou vertonen onder druk van degenen die om zijn vertrek vragen, en zijn tegenstander steunen. ‘Waarom moet de Europese Unie aan een land in de wereld dat al verkiezingen heeft gehouden, vertellen dat het zijn presidentsverkiezingen moet herhalen, omdat het niet zijn rechtse bondgenoten zijn die ze hebben gewonnen?’, vroeg Maduro zich af.

‘Ze proberen ons met ultimatums vast te zetten om ons te dwingen in een situatie terecht te komen van extreme confrontatie’, vervolgde hij.

Spanje, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Portugal en Oostenrijk hadden Maduro tot en met zondag de tijd gegeven om nieuwe verkiezingen uit te roepen. Anders zouden ze oppositieleider Juan Guaidó als president erkennen.

Zelfverklaard interim-president

Guaidó, voorzitter van het parlement, riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president. De Verenigde Staten en talrijke andere landen erkennen hem in die hoedanigheid.

De Venezolaanse president verklaarde zich wel een voorstander van de internationale contactgroep, bestaande uit de EU en Latijns-Amerikaanse landen als Uruguay en Mexico, die donderdag samenkomt in Montevideo in Uruguay. ‘Ik steun deze conferentie (...) Ik wed dat dit initiatief het mogelijk zal maken om aan de onderhandelingstafel te zitten, voor een dialoog onder Venezolanen, om onze geschillen op te lossen, om een plan te maken, een uitweg die de problemen van Venezuela zal oplossen’, zei hij.