Mathieu van der Poel is de nieuwe wereldkampioen veldrijden. De Nederlandse topfavoriet moest in het eerste deel van de cross afrekenen met een sterke Wout van Aert, maar die vergaloppeerde zich in de achtervolging. Van Aert snoepte op het nippertje nog het zilver af van een slippende Toon Aerts .

Slaagt Mathieu van der Poel er eindelijk in voor een tweede keer wereldkampioen veldrijden te worden? Het was de vraag van de dag. Titelverdediger en drievoudig wereldkampioen Wout van Aert wilde maar graag zijn seizoen redden met een vierde wereldtitel. En dan was er nog Toon Aerts, winnaar van de wereldbeker en Belgisch kampioen. Zij moesten de grote uitdagers worden van de Nederlandse topfavoriet.

De kopstart was alvast voor Van der Poel. De Nederlander probeerde al meteen de tegenstand onder druk te zetten maar ervaarde dat de tegenwind in het stuk langs de zee geen partner was. Toon Aerts, slecht gestart, kreeg rustig de tijd om op te schuiven en aan het einde van de eerste ronde had een groep van tien zich aan de leiding van de koers. Allemaal Nederlanders en Belgen met de Spanjaard Orts als vreemde eend in de bijt.

Aerts en Van Aert beschikten duidelijk over goede benen, Mathieu van der Poel keek vooralsnog de kat uit de boom. Een demarrage zorgde voor enige animo maar aan het einde van ronde twee hadden we nog acht leiders: vier Belgen, drie Nederlanders en die verrassende Spanjaard.

Bandendruk

De eerste ronden werden gebruikt om de bandendruk aan te passen. Er werd regelmatig gewisseld maar in ronde drie leek iedereen het juiste schoeisel te hebben. Van der Poel ging perfect over de schuine kant, Toon Aerts haperde even en dat gaf Van der Poel de ruimte. Aerts voelde de bui hangen en zette de achtervolging in, gesteund door een eveneens sterke Wout van Aert.

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar op WK Veldrijden
Een strijdende Van Aert. Foto: Photo News

Een tweede fout van Aerts gaf Van Aert vrije baan in de achtervolging. Zou hij de kloof van vijf seconden kunnen dichten? Ja dus! Van Aert geraakte op de asfaltstrook terug aan het wiel van Van der Poel. Zou het dan toch? Neen, Van der Poel maakte in de vijfde ronde alweer gebruik van een perfecte schuine strook om afstand te nemen van een haperende Van Aert. Was de beslissing gevallen?

Ja dus! Wat Van Aert ook probeerde, de Nederlandse favoriet gaf zijn voorsprong niet meer prijs. Beetje bij beetje reed hij weg van een moedig strijdende Van Aert maar halfweg koers had Van der Poel zijn voorsprong uitgebouwd tot vijftien seconden. Game over!

Strijd om brons

Achter het duo troepte het opnieuw samen. Aerts concentreerde zich voluit op de strijd voor brons maar moest daarvoor wel afrekenen met landgenoten Vanthourenhout en Sweeck, de Nederlanders Van der Haar en Van Kessel en de verrassende Spanjaard Orts.

Mathieu van der Poel maakt favorietenrol waar op WK Veldrijden
Toon Aerts nam vrede met brons. Foto: Photo News

Maar ook die strijd was snel beslecht! Toon Aerts reed in de zevende ronde zomaar weg van zijn overgebleven concurrenten en ging nog op zoek naar de tweede plaats van Van Aert. De Belgisch kampioen was ontketend en kwam in de voorlaatste ronde zowaar aansluiten bij Van Aert. Aerts leek op weg naar zilver maar een slipper in de slotronde zorgde er toch voor dat Van Aert met de tweede plek zijn winter mocht afsluiten.