Volledig Nederlands podium bij vrouwen-beloften: Inge Van der Heijden verrast topfavoriet Alvarado
Foto: BELGA

Een tactische race met tien dames die in de laatste ronde nog kans maakten op de gouden medaille: tot zover de samenvatting van het WK voor beloften bij de vrouwen. Maar deze keer lieten de Nederlandse dames zich niet de kaas van het brood halen. Topfavoriete Ceylin Alvarado liet zich in de laatste hectometers verrassen door een sterke Inge Van der Heijden. Fleur Nagengast won nog het zilver voor een ontgoochelde Alvarado.

Ceylin del Carmen Alvarado, zij en niemand anders moest en zou wereldkampioene worden bij de beloften. De renster van Corendon-Circus won recent nog de DVV-wedstrijd in Brussel, tegen de eliterensters. De tegenstand voor Alvarado werd vooral uit eigen kamp verwacht: Kastelijn, Van der Heijden en Nagengast. Van onze landgenoten werd zo ongeveer niets verwacht. De start was duidelijk Nederlands gekleurd. Alvarado koos voor een afwachtende openingsronde, de Britse Kay was aanvankelijk de enige die een Nederlands trio kon volgen. Marthe Truyen, gestart op de vierde rij, miste haar eerste meters niet en sloot de eerste ronde af in het gezelschap van de leiders.

Eerste prik Alvarado

Ronde twee was voor Alvarado het signaal om het gashendel open te draaien. Enkel de Britse Kay en Inge Van der Heijden wilden aanvankelijk van geen wijken weten. Aan het einde van ronde twee liep toch weer alles samen: acht leiders, Marthe Truyen had intussen vooraan de rol gelost.

.Ook ronde drie bleek een maat voor niets. Alvarado bleef afwachtend koersen, de overige rensters durfden niet direct het initiatief te nemen. Een prikje van Van der Heijden werd toch weer beantwoord door Kay en Alvarado maar half koers zaten we nog altijd met zeven leiders.

Was het parcours van die aard dat wegrijden niet meer mogelijk was? De temperatuur lag iets hoger, de technische stroken waren niet meer zo glibberig als op zaterdag en de wind waaide een pak feller dan een etmaal eerder. Het leidde tot een meer gesloten wedstrijd.

Met tien in slotronde

Niet voor de Française Marion Riberolle. Haar versnelling werd enkel beantwoord door de twee Nederlandse meisjes, ook de Zwitserse Koller haakte haar wagonnetje aan. De Britse Kay had iets meer tijd nodig om vooraan plaats te nemen. En weer viel het vooraan stil.

De dames bleven elkaar beloeren zodat bij het begin van de zesde en laatste ronde zowaar nog tien rensters bij elkaar reden. De Nederlandse dames leken alles nog onder controle te hebben. In een chaotische finale reden de Nederlandse meisjes dan toch weg van de concurrenten. Topfavoriet Ceylin Alvarado leek op weg naar goud maar een niet-aflatende Inge Van der Heijden ging in de laatste meters nog op en over haar landgenote die in de laatste rechte lijn ook nog Fleur Nagengast zag voorbij komen. Marthe Truyen finishte als eerste landgenote op een verdienstelijke veertiende plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig