De N-VA-cabinetards weten vlot hun weg te vinden naar de topfuncties in de Vlaamse administratie.

Vanaf 1 juli 2019 neemt Wim Adriaens, de huidige kabinetschef van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), de fakkel over van Fons Leroy als baas van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.

Adriaens vervoegt zich daarmee een mooi lijstje van N-VA-cabine­tards die de afgelopen jaren de overstap maakten naar topfuncties bij de Vlaamse overheid. Zo maakte de vorige kabinetschef van Muyters, Koen Algoed, drie jaar geleden al de overstap naar het departement Financiën en Begroting. De kabinetschef van Vlaams minister-president Geert Bourgeois werd begin dit jaar ­administrateur-generaal bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Jeroen Windey, ex-kabinetschef van minister Liesbeth Ho­mans, en Peter Cabus, nog een ex-kabinetschef van Muyters, maakten eerder al de overstap naar het Agentschap Binnenlands Bestuur en het departement Omgeving. De partij verstevigt daarmee in alle stilte haar greep op de Vlaamse administratie.

‘De aanstelling van Adriaens is gelopen zoals alle andere benoemingen. Hij kwam als beste kandidaat uit de assessment’, benadrukt Thomas Pollet, de woordvoerder van Muyters. Dat veel N-VA-cabinetards onlangs de overstap maakten naar de administratie, noemt Pollet ‘een teken van een goed personeelsbeleid’.

Politieke kleur

‘Dat de kandidaten een politieke kleur hebben, is niet verboden, zolang ze maar goed kunnen samenwerken’, zegt Pollet. Hij beklemtoont dat minister Muyters ook nooit een probleem had met de huidige VDAB-baas Fons Leroy, die oorspronkelijk uit het kabinet van toenmalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke kwam. ‘Het lijkt me wel evident dat Adriaens zich nu wat minder lokaal zal moeien als bestuurslid van de N-VA-afdeling van Ninove, waar hij woont.’

Zowat alle departementshoofden bij de Vlaamse overheid dragen nog altijd een politieke stempel. Zo is CD&V sterk vertegenwoordigd op Welzijn, Landbouw en Mobiliteit, en heeft Open VLD nog ex-cabinetards op Economie en Werk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig