Red Lions blikken Australië in met 4-1 op Hockey Pro League, ook Red Panthers winnen
Foto: BELGA

De Red Lions hebben in de vierde wedstrijd van de Hockey Pro League zondag in Melbourne met 4-1 gewonnen van thuisland Australië. De zege sluit het eerste luik van vier wedstrijden op verplaatsing af in de nieuwe internationale competitie.

Red Lions blikken Australië in met 4-1 op Hockey Pro League, ook Red Panthers winnen
Foto: BELGA

Met België-Australië stond een duel tussen de huidige en voorgaande wereldkampioen en nummer 1 op de wereldranglijst op de agenda. De Belgen bevestigden hun status van beste ploeg ter wereld dankzij twee doelpunten van Sébastien Dockier (15. en 35.), een omgezette strafcorner van Alexander Hendrickx (28.) en het afsluitende doelpunt van Tanguy Cosyns (40.).

De Belgen sluiten het eerste deel van de Hockey Pro League ongeslagen af. Ze speelden eerder gelijk tegen Spanje (2-2) en Nieuw-Zeeland (4-4) en wonnen van Argentinië (4-1). De Red Lions kunnen zich nu opnieuw focussen op de Belgische competitie. De volgende wedstrijd van de Pro League vindt op eigen bodem plaats. Op 10 april ontvangen de Belgische hockeymannen in Ukkel Spanje.

“Winnen in Australië is iets uniek”

Tanguy Cosyns tekende zondag in Melbourne voor de vierde en laatste treffer tegen Australië, dat met 1-4 door de Red Lions werd ingeblikt.

“Na anderhalf jaar afwezigheid (door blessureleed, red) moest ik nog een beetje mijn plaats zoeken. Het duurde, net als voor de hele ploeg, een tijdje voor ik het goede ritme vond. We verloren stomme punten tegen Spanje en Nieuw-Zeeland maar het geheel blijft positief. We wilden dit eerste deel (van de Pro League, red) goed beëindigen en 70 minuten geconcentreerd blijven. Hier in Australië winnen is iets uniek. Vanaf de eerste minuut legden we onze wil op. Als men mij drie of vier jaar geleden zou hebben gezegd dat wij de ex-nummer 1 van de wereld zo zouden domineren, dan zou ik eens goed hebben gelachen.”

Het hoofddoel voor de Red Lions dit jaar is het EK in augustus in Antwerpen. Cosyns wil er ook dan bij zijn. “De concurrentie bij de Lions is ongelofelijk groot. Je moet realistisch blijven en elke week je beste niveau tonen. Dat wordt mijn doel wanneer ik terugkeer naar mijn club HGC (in Nederland, red)”, besluit de Brusselse aanvaller.

Red Panthers verslaan Australië met 1-2

De Belgische hockeyvrouwen (FIH 13) hebben zondag in hun derde wedstrijd van de Pro League met 1-2 gewonnen van Australië (FIH 3). De Red Panthers volgden daarmee het voorbeeld van de Red Lions (FIH 1), de Belgische mannen, die enkele uren eerder Australië (FIH 2) versloegen met 1-4.

Alle doelpunten in de wedstrijd van de Panthers vielen in de tweede helft. Michelle Struijk opende in de 35e minuut de score na een penalty corner. Louise Versavel verdubbelde in de 47e minuut de voorsprong met een veldgoal. Australië lukte in de 57e minuut nog de aansluitingstreffer langs Brooke Peris, maar dichter kwam de thuisploeg niet meer.

Vorig weekend startten de Panthers de gloednieuwe landencompetitie met een 2-0 nederlaag in Cordoba tegen Argentinië (FIH 4). Vrijdag klopte de selectie van bondscoach Niels Thijssen in Auckland Nieuw-Zeeland (FIH 6) met 0-1.

Voor de Panthers ligt de Hockey Pro League nu stil tot 29 maart. Dan spelen ze in Lancaster (Pennsylvania) tegen de Verenigde Staten (FIH 12). Ook Nederland (FIH 1), Engeland (FIH 2), Duitsland (FIH 5) en China (FIH 10) zijn tegenstanders.

Bondscoach Thijssen: “Motivatie om nog harder te werken”

Red Lions blikken Australië in met 4-1 op Hockey Pro League, ook Red Panthers winnen
Foto: BELGA

Voor de tweede keer in een handvol dagen hebben de Red Panthers een grootmacht in het vrouwenhockey verslagen. Na winst tegen Nieuw-Zeeland (FIH 6) zetten ze zondag in de Pro League Australië (FIH 3) opzij. Het werd 1-2 in Melbourne.

“Deze twee overwinningen zijn een mooie beloning en een bijkomende motivatie om de volgende maanden nog harder te werken”, reageerde bondscoach Niels Thijssen.

“De voorbije twee seizoenen is het niveau tussen alle landen in de top tien, op Nederland uitgezonderd, meer evenwichtig. Spanje, Ierland en wijzelf volgen al enkele jaren consequent een ontwikkelingsprogramma waarvan we nu de resultaten beginnen te zien.”

Net als de Red Lions wonnen de Red Panthers zondag voor het eerst op Australische bodem. De Hockeyroos hadden in hun vorige duel nog Nederland verrast. De wereldkampioen trad wel niet in zijn sterkste opstelling aan. “Ik begrijp de beslissing van de Nederlandse staff om hun selectie te vernieuwen”, zegt Thijssen, zelf een Nederlander. “Het Nederlandse kampioenschap is het beste maar ook het lastigste ter wereld. Het is dus belangrijk voor hen dat enkele speelsters gespaard kunnen worden voor de lange verplaatsingen in deze Pro League.”

Die luxe heeft België niet. Het nationale kampioenschap hervat op 17 februari. Op 29 maart spelen de Panthers in en tegen de Veren

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig