‘Girl’ en ‘Nos batailles’ grote winnaars van Waalse filmprijzen
Victor Polster in ‘Girl’. Foto: rr

De film ‘Nos batailles’ van regisseur Guillaume Senez en ‘Girl’ van Lukas Dhont zijn de grote winnaars van de negende editie van de Magrittes du Cinéma, de (hoofdzakelijk) Franstalige filmprijzen, die zaterdagavond in Brussel werden uitgereikt. Ze wonnen respectievelijk vijf en vier prijzen.

‘Nos batailles’, de tweede film van Senez, kreeg de prijs voor beste film, beste regie, beste vrouwelijke bijrol (Lucie Debay), beste jong vrouwelijke talent (Lena Girard Voss) en beste montage.

‘Dit doet deugd. Dit sterkt me in het idee dat ik er goed aan heb gedaan om al die opofferingen te brengen, want het is gecompliceerd om een regisseur te zijn, het is een echt tocht door de woestijn. Dit is een beetje een balsem voor het hart, om te blijven vooruitgaan, om door te gaan met mijn gevechten’, zei Senez, na de ceremonie.

‘Girl’ op zijn beurt kreeg de Magritte voor beste acteur (Victor Polster), voor beste scenario of bewerking, voor beste mannelijke bijrol (Arieh Worthalter) en voor beste Vlaamse film. ‘Dit is echt ongelofelijk. Bedankt aan de academie om voor mij gestemd te hebben. Ik zou eerst Nora Monsecour willen bedanken die een inspiratie (...) was voor de film en die ik enorm bewonder. Net als alle anderen die ervoor kiezen om zichzelf te zijn’, zei Victor Polster.

‘Voor mij gaat dit verhaal over het proberen om de meest echte versie van zichzelf te zijn. Toen ik Nora ontmoette, en ik haar verhaal las, was dat voor mij het verhaal van een jongere die, ondanks haar jonge leeftijd, probeerde om de meest authentieke versie van zichzelf te zijn’, zei Dhont.

Een andere winnaar was Thomas Mustin, alias Mustii, die beste jong mannelijke talent werd voor zijn rol in ‘L’échange des princesses’ van Marc Dugain. ‘Bitter flowers’ van Olivier Meys werd bekroond als beste debuut. ‘The man who killed Don Quixotte’ van Terry Gilliam kreeg de prijs voor beste buitenlandse film in coproductie.

De beste kortfilm was ‘Icare’ van Nicolas Boucart, beste animatiefilm ‘La bague au doigt’ van Gerlando Infuso. De beste documentaire tot slot was ‘Ni juge ni soumise’ van Jean Libon en Yves Hinant, over onderzoeksrechter Anne Gruwez.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig